Buikvet verbranden? Afvallen voor Mooie Buikspieren (7 Tips!)

Als jij ooit hebt geprobeerd om een mooie, gespierde buik te trainen, dan weet je hoe moeilijk dit kan zijn. Je kan natuurlijk oefeningen in de sportschool doen om je buikspieren te trainen, maar dat is maar de helft van het verhaal. Wanneer er ook maar een klein beetje te veel vet voor die buikspieren zit, dan heb je alsnog niks om mee te pronken. Als jij moeite hebt met het verliezen van dat buikvet dat nu nog voor je buikspieren hangt, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leg ik namelijk uit hoe je voor eens en voor altijd kan afrekenen met buikvet. Ik zal dit doen door een zeven handige tips te bespreken:

  • Kies voor voeding met een hoge thermische waarde
  • Eet minder, maar niet te weinig
  • Drink genoeg water
  • Neem af en toe een beetje azijn in
  • Maak je omgeving wat kouder
  • Train HITT (high intensity interval training)
  • Eet zo min mogelijk suiker

Tip 1: Kies voor voeding met een hoge thermische waarde

Als mensen proberen af te vallen, dan gaan ze al snel calorieën tellen. Op zich is dat natuurlijk niet zo’n gek idee: wanneer je minder calorieën in je lichaam stopt, dan zullen er ook minder calorieën worden opgeslagen als vet, en zal er meer lichaamsvet worden verbrand. Het gaat bij afvallen echter niet alleen om hoeveel je eet, het gaat daarnaast ook om wát je eet.

Als je graag buikvet wilt verliezen, is het bijvoorbeeld een goed idee om voedsel te eten dat een hoge thermische waarde heeft. Als je niet weet wat die term betekent, dan ben je waarschijnlijk in de meerderheid. Eigenlijk betekent dit simpelweg dat je lichaam veel energie nodig heeft om dit soort voedsel te verteren. Voedsel met een lage thermische waarde wordt in tegenstelling juist heel makkelijk verteerd.

Eigenlijk raad ik je dus aan om voedsel te eten dat moeilijk te verteren is. Dat klinkt misschien gek, maar denk er eens zo over na: je wil je lichaam toch aan het werk zetten om af te vallen? Als jij al veel energie gebruikt bij het verteren van je eten, dan blijven er onderaan de streep dus minder calorieën over! Je compenseert eigenlijk tijdens het eten al deels voor de calorieën die je binnenkrijgt.

“Vet verbranden terwijl je eet, dat is natuurlijk ideaal!”

Dit klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren, maar je moet natuurlijk wel nog weten over wat voor soort voedsel ik het dan heb. Ik zou je vooral aanraden om zelf nog wat meer onderzoek te doen, maar als algemene regel kan ik je het volgende meegeven: indien voedsel veel eiwitten of vezels bevat, dan heeft het bijna altijd óók een hoge thermische waarde.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

Tip 2: Eet minder, maar niet te weinig

Dat je minder moet eten als je buikvet probeert te verliezen, zal waarschijnlijk geen nieuws voor jou zijn. Het is natuurlijk algemeen bekend dat als je minder calorieën in je lichaam stopt, dat je lichaam er dan ook minder kan omzetten in vet. Als je wilt afvallen, moet je dus minder eten dan je nodig hebt. Wanneer je dat doet, dan moet je lichaam jouw vetreserves gebruiken om toch aan energie te komen. Op dat moment ben je jouw vet aan het verbranden.

Een belangrijke kanttekening hierbij is echter dat je jezelf niet moet uithongeren. Minder eten is goed, maar het is niet ‘hoe minder, hoe beter’. Als je echt zo min mogelijk op een dag binnen probeert te krijgen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij zogeheten crashdiëten, dan zul je waarschijnlijk je doelen niet halen.

“Crashdiëten eindigen uiteindelijk inderdaad in een crash.”

Minder eten zorgt namelijk voor een aanpassing van je stofwisseling. Je lichaam gaat energie besparen, omdat het gewend raakt aan het feit dat er steeds minder energie binnenkomt. Dit gooit al roet in het eten terwijl je probeert af te vallen, maar de echte klap volgt zodra je weer normaal gaat eten. Op dat moment zal je namelijk snel weer aankomen, omdat je lichaam inmiddels veel efficiënter omgaat met elke calorie die er binnenkomt.

Waar die balans tussen te veel en te weinig eten precies ligt, verschilt enigszins van persoon tot persoon. Ik denk echter dat de richtlijnen van het Voedingscentrum in dit geval aardig in de buurt komen. Het Voedingscentrum raadt vrouwen aan om 1500 kcal op een dag te eten als ze willen afvallen. Mannen mogen meer eten, zo’n 1800 kcal. Je lichaam moet dan wel je vet gaan verbranden om genoeg energie te hebben, maar je stofwisseling maakt geen enorme veranderingen door. Denk eraan om op dagen dat je flink traint in de sportschool, wat meer te eten (compenseer de calorieën die je verbrandt).

Tip 3: Drink genoeg water

Als je je op deze site bevindt, dan heb je waarschijnlijk al een hele hoop fitnessadvies horen langskomen in je leven. Eén advies dat je keer op keer blijft horen, is dat je genoeg water moet drinken. Dit zeggen mensen voornamelijk omdat dit goed is voor je spieropbouw, maar dat is niet het enige waar voldoende water drinken belangrijk voor is. Ook als je buikvet wil verliezen is dit namelijk essentieel!

Water wordt namelijk gebruikt bij de verbranding van vet in je lichaam. Verbranding kan dus alleen plaatsvinden als er voldoende water in het lichaam aanwezig is. Door twee tot drie liter water per dag te drinken, kun je daarom je vetverbranding versnellen met zo’n 3 procent. Dat lijkt misschien niet veel, maar op de lange termijn tikt het aan. Bovendien is dat in vergelijking met iemand die al genoeg water drinkt om goed te functioneren; als je momenteel eigenlijk te weinig drinkt, zal het effect veel groter zijn.

Dat is natuurlijk allemaal goed en wel, maar veel mensen vinden water gewoon niet lekker. Als dat bij jou het geval is, dan raad ik je aan om in plaats daarvan aan de thee te gaan. Thee bestaat namelijk voornamelijk uit water, en bevat daarom bijna geen calorieën (een kopje groene thee bevat bijvoorbeeld 3 kcal). Zo krijg je alle voordelen van water, plus een lekker smaakje.

“De calorieën in thee heb je tijdens het drinken alweer verbrand.”

Tip 4: Neem af en toe een beetje azijn in

Deze tip vind je misschien een beetje vies klinken, omdat azijn volgens velen nou niet bepaald de meest aangename smaak heeft. Toch kan het bij het verliezen van buikvet helpen om af en toe een beetje azijn in te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder vet op kan slaan in je lichaam. Niet alle calorieën van wat je eet worden dus daadwerkelijk verwerkt, waardoor je effectief dus eigenlijk minder eet.

Ik snap dat je niet bepaald staat te springen bij de gedachte aan een glas azijn, maar gelukkig heb ik het daar ook niet over. Al in vrij kleine hoeveelheden kan azijn een merkbaar effect hebben op de opname van vet. Als je een liter water drinkt, waarin je twee theelepeltjes azijn hebt toegevoegd, dan is dit al effectief.

Overigens kun je azijn natuurlijk ook simpelweg verwerken in voedsel, want ook dan behoudt het dit effect. Een sladressing is bijvoorbeeld een smakelijke en effectieve manier om voldoende azijn binnen te krijgen. Het maakt eigenlijk niet uit hoe de azijn je lichaam binnenkomt, dus wees vooral creatief.

Tip 5: Maak je omgeving wat kouder

Als je denkt aan hulpmiddelen om af te vallen, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan je thermostaat. Toch kan het om af te vallen zeker helpen om eens de verwarming uit te zetten. Ook een koude douche of een glas ijswater kan zeker geen kwaad. Kortom: als je het koud hebt, zul je meer vet verbranden dan wanneer je het warm hebt.

Zo’n gek idee is dit natuurlijk eigenlijk niet. Indien je het te koud hebt, dan kan je lichaam niet goed functioneren. Als je je in een koude omgeving bevindt, dan zal je lichaam zichzelf dus moeten opwarmen. En als je lichaam zichzelf warm moet maken, dan moet het natuurlijk energie verbruiken om dit te doen. Om aan die energie te komen, moet je lichaam vet verbranden.

“Je lichaam is net een kachel: als je wilt dat het warm wordt, dan moet er iets verbranden.”

Dit idee wordt ook gesteund door wetenschappelijke onderzoeken. Een groep mensen die zes weken lang twee uur per dag doorbracht in een kamer van 17 graden (wat dus niet eens extreem koud is), verloren hierdoor gemiddeld 5% van hun vet. Uit een andere, eenmalige studie, bleek dat mensen in drie uur tijd maar liefst 250 calorieën meer verbrandden, enkel en alleen door in een kamer van 18 graden te zitten.

Het is natuurlijk zonde om hier geen gebruik van te maken, omdat het maar heel weinig moeite kost om de thermostaat even wat lager te draaien. Misschien vind je het niet heel comfortabel om het koud te hebben, maar zoals de vorige onderzoeken laten zien, kunnen een paar graden al een hoop verschil maken. Zo kun je dus vet verbranden zonder ook maar een vinger te hoeven uitsteken!

Tip 6: Train HITT (high intensity interval training)

Lichamelijke beweging is natuurlijk sowieso een heel goed idee als je buikvet wil verliezen. Wanneer je echter ook nog eens kiest voor de juiste manier van trainen, dan kun je het effect op je buikvet nog een stuk groter maken. Voor het verliezen van buikvet is die juiste manier een trainingsmethode genaamd high intensity interval training (HIIT).

Als je een beetje Engels kan, dan kun je in de kern al wel aan de naam van HIIT afleiden wat het ongeveer inhoudt. HIIT draait om erg inspannende, intense oefeningen die je voor kortere tijd uitvoert. Deze korte periodes van trainen wissel je af met korte periodes van rust. Dit doe je minimaal een kwartier, maximaal een halfuur. Je vraagt dus heel veel van je lichaam, maar wel slechts over een korte periode.

“Er een kwartiertje keihard voor gaan is vaak beter dan anderhalf uur op halve intensiteit!”

Inmiddels heeft de University of Colorado in Amerika ook wetenschappelijk onderzoek naar deze trainingsmethode gedaan. Hieruit bleek dat je met HITT tussen de 30 en 35 procent meer vet verbrand dan bij fietsen, hardlopen en krachttrainen (bron). Volgens dit onderzoek zat de kracht van HIIT hem in de korte herstelperiodes, waarin er meer zuurstof werd gebruikt door je lichaam, en dus ook meer werd verband dan bij andere manieren van sporten.

Iets anders wat HIT zo effectief maakt voor vetverbranding, is het zogenaamde afterburn-effect. Dit betekent dat je niet alleen tijdens, maar ook na je training meer blijft verbranden. Je kan zelfs nog enkele honderden calorieën verbranden als gevolg van HIIT, nadat je al bent gestopt met het doen van de oefeningen.

Tip 7: Eet zo min mogelijk suiker

Ik heb zojuist al benoemd dat je niet alleen minder moet eten als je wilt afvallen, maar dat je ook nog eens moet opletten op wát je eet. In dit kader past ook deze laatste tip heel mooi. Als er één ding is dat je namelijk als de pest moet vermijden als je wilt afvallen, dan is het wel suiker. Ik raad je daarom ook ten zeerste aan om zo min mogelijk suiker te eten.

Dit heeft ermee te maken dat suiker, van alle voedingsstoffen die je lichaam kan opnemen, het makkelijkst wordt omgezet in lichaamseigen vet. Als jij de suikers die je binnenkrijgt niet meteen verbrandt, dan worden ze heel erg efficiënt in buikvet omgezet. Daarom word je van suiker veel sneller dik dan van alle andere voedingsstoffen.

“Van 500 kcal suiker word je dikker dan van 500 kcal vet.”

Allereerst kun je dat natuurlijk doen door zoet eten te vermijden, maar helaas zit er in nog veel meer dingen een hele hoop suiker. Eigenlijk kun je voorverpakt voedsel maar gewoon het beste zoveel mogelijk vermijden als je minder suiker wilt eten, want tegenwoordig zit suiker in bijna al die producten verwerkt. Bij de voedingswaarde-informatie achterop een product kun je precies zien hoeveel suiker dat product bevat.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!