Creatine voor Beter Zichtbare Buikspieren? Zo Werkt Het

In de zoektocht om verder te kunnen rennen, hoger te kunnen springen en de concurrentie aan te kunnen, hebben veel atleten zich tot een diversiteit aan prestatieverhogende supplementen en medicijnen gewend.

Creatine is vaak de meest populaire van deze supplementen, waarvan wordt aangenomen dat deze de spiermassa kunnen vergroten en atleten kunnen helpen om uitbarstingen van kracht te bereiken.

Een deel van de reden voor de populariteit van creatine zou de toegankelijkheid ervan kunnen zijn. Creatinetabletten, -poeder, -energierepen en -drankmixen zijn allemaal zonder een recept van de dokter te verkrijgen bij supermarkten, drogisterijen, voedingswinkels en via het internet.

Hoewel creatine een natuurlijke stof is, is het gebruik op de lange termijn nog niet goed onderzocht. Wetenschappers en andere onderzoekers weten nog steeds niet zeker welke effecten het op het lichaam kan hebben wanneer iemand het gebruikt op lange termijn, hoewel er dus wel aanwijzingen zijn dat creatinine op korte termijn veilig is voor intensieve weerstandstraining.

In dit artikel gaan we in op hoe en of creatine goed is voor beter zichtbare buikspieren. We leggen hier uit hoe creatine werkt.

De wetenschap achter sixpack abs

Voordat we diep ingaan op de wetenschap waarom creatine je kan helpen buikspieren op te bouwen, is het belangrijk om de basis te leggen voor het bouwen van sixpack-buikspieren.

Er zijn twee componenten die nodig zijn om een ​​indrukwekkende set buikspieren te krijgen en behouden.

  1. Ontwikkelde buikspieren
  2. Laag lichaamsvet

Laten we de voorgenoemde aspecten in wat meer detail beschrijven!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

Ontwikkelde buikspieren

Iedereen met indrukwekkende biceps heeft bicepsspieren ontwikkeld, dat is natuurlijk logisch. Iedereen met brede, ronde schouders heeft deltaspieren ontwikkeld. En evenzo heeft iedereen met een fantastische sixpack, buikspieren ontwikkeld.

Het eerste deel van het opbouwen van buikspieren is dus het vergroten van je buikspieren. Dit doe je door je buikspieren intensief en regelmatig te trainen. Zonder dit te doen zal je nooit buikspieren krijgen, ook niet door het gebruik van creatine.

Laag lichaamsvet

Onderhuids vet is het vet dat zich tussen je huid en spieren bevindt. Dus hoe meer onderhuids buikvet je hebt, hoe groter de afstand tussen je buikspieren en je huid. Dit betekent dat je de grootste buikspieren zou kunnen hebben, maar als je te veel buikvet over die spieren hebt zitten, dan kan niemand die enorme spieren zien

Daarom is dus het tweede deel van het bezitten van een sexy set grote buikspieren om je lichaamsvet goed te verlagen, zodat de spieren ook naar voren komen. Je kunt dit doen door ervoor te zorgen dat je een calorietekort hebt, zodat je meer energie verbrandt dan dat  je verbruikt.

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijke stof die in het lichaam wordt omgezet in creatinefosfaat.

Creatinefosfaat helpt bij het maken van een stof die adenosinetrifosfaat (ATP) wordt genoemd. ATP levert de energie voor spiercontracties.

Het lichaam produceert een deel van de creatine die het gebruikt. Het komt ook uit eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees of vis.

Creatine staat over het algemeen bekend om het vermogen om je spieren te helpen om energie te produceren tijdens een zware inspanning, wat logisch is omdat het een aminozuur is dat zich voornamelijk in je spieren bevindt.

Je kunt ook meer creatine krijgen als je regelmatig zeevruchten of rood vlees nuttigt. Je lichaam zet creatine om in fosfocreatine en slaat het vervolgens op in je spieren voor energie. Deze toename van energie is één van de belangrijkste redenen dat mensen orale creatine gebruiken.

Uit een onderzoek uitgevoerd in juli 2012 naar creatine, gepubliceerd in de Journal of International Society of Sports Nutrition, bleek zelfs dat suppletie met creatine regelmatig de vetvrije massa, de kracht en de spiermorfologie kan verhogen bij gelijktijdige zware training, meer dan wanneer je enkel keihard traint.

Over het algemeen is creatine veilig om te gebruiken, zolang je je maar aan de correcte dosering houdt. Aangezien de American Food and Drug Administration echter geen voedingssupplementen reguleert, is er niet echt een keurmerk dat de veiligheid ervan garandeert. Er zijn ook aanwijzingen dat creatine onveilig kan zijn wanneer het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Als je kampt met misselijkheid, spierkrampen, duizeligheid, diarree, uitdroging of andere abnormale symptomen bij het gebruik van creatine, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en bespreek dit met een dokter. Het combineren van orale creatine met andere supplementen kan ook leiden tot complicaties in de nieren en lever. Houd hier dus ook rekening mee.

Ga altijd na bij de dokter of je creatine mag gebruiken wanneer je ook al gebruik maakt van andere supplementen/medicatie. Soms kan het mixen van bepaalde medicijnen namelijk allerlei complicaties opleveren. Gebruik je dus ook nog andere medicijnen? Vraag dan altijd eerst aan de arts of het gebruik van creatine in jouw geval wel mogelijk/handig is.

Hoe wordt creatine gebruikt?

In de jaren zeventig ontdekten wetenschappers dat het nemen van creatine in supplementvorm de fysieke prestaties zou kunnen verbeteren.

In de jaren negentig begon creatine ook bij atleten aan te slaan en werd creatine dus een populair sportsupplement. Dit is het vandaag de dag nog steeds. Het supplement is voornamelijk populair bij middelbareschool-, universiteits- en professionele atleten en dan vooral bij voetbal- en hockeyspelers, gymnasten en worstelaars.

Van creatine wordt beweerd/gedacht dat het de kracht van het lichaam kan verbeteren, de droge spiermassa kan vergroten en de spieren helpt sneller te herstellen tijdens/na het sporten.

Deze spierboost kan atleten dus ook een handje helpen om uitbarstingen van snelheid en energie te bereiken, vooral tijdens korte periodes van intensieve activiteiten zoals sprinten of gewichtheffen.

Wetenschappelijk onderzoek naar creatine is en blijft echter verdeeld. Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de prestaties tijdens korte perioden van atletische activiteit helpt verbeteren, is er geen bewijs dat creatine helpt bij duursporten. Uit onderzoek blijkt ook dat niet ieders spieren op creatine reageren; sommige mensen die het gebruiken,, zien geen voordeel.

Ondanks de populariteit van creatine onder jongeren, is er zeer weinig onderzoek gedaan bij jongeren onder de 18 jaar. Van die onderzoeken hebben enkele een positief effect gesuggereerd, maar het algemene bewijs is niet overtuigend genoeg.

In één onderzoek presteerden tienerzwemmers beter na het nemen van creatine, in een ander onderzoek hielp het middelbare schoolvoetballers om effectiever te dribbelen, sprinten en springen.

Onderzoekers onderzoeken of creatine ook nuttig kan zijn voor de behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaakt door verzwakte spieren, waaronder:

  • De ziekte van Huntington
  • Hartfalen en hartaanval
  • Neuromusculaire aandoeningen (denk aan spierdystrofie)

Hoe veilig is creatine?

Dat creatine natuurlijk is, maakt het niet meteen veilig. Supplementen worden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet aan dezelfde normen gehouden als medicijnen, wat dus betekent dat je niet altijd exact weet wat er in je supplement zit, of in welke hoeveelheden er iets in zit.

Onderzoekers weten nog altijd niet wat de langetermijneffecten zijn van het nemen van creatinesupplementen, en dan voornamelijk bij jonge mensen. Adolescenten die creatine gebruiken, doen dit vaak zonder het advies van hun arts, waardoor ze meer dan de aanbevolen dosis kunnen innemen.

Hoewel de meeste gezonde mensen het zonder problemen kunnen innemen, kan creatine in zeldzame gevallen nadelige effecten hebben, vooral bij overmatig gebruik.

Bijwerkingen van creatine

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Ongerustheid
  • Gewichtstoename
  • Braken, misselijkheid
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Vermoeidheid
  • Nierproblemen
  • Diarree
  • Uitslag
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Buikpijn

Het innemen van de stimulerende middelen zoals cafeïne en efedra samen met creatine kan ook het risico op de voorgenoemde bijwerkingen doen toenemen. Kijk dus ook hiermee uit bij het gebruik van creatine.

Het gebruik van creatine wordt afgeraden voor mensen met een lever- of nierziekte of diabetes. Anderen die het gebruik ervan moeten vermijden, zijn kinderen onder de leeftijd van 18 jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die nog borstvoeding geven.

Gebruik ook geen creatine als je supplementen of medicijnen gebruikt die je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden (verhogen of verlagen), omdat ook creatine de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Als je creatine gebruikt, drink dan voldoende water om uitdroging te voorkomen. Hoe gezond je ook bent, laat het je arts weten voordat je creatine of een ander supplement inneemt.

Creatine voor betere buikspieren

Hoewel creatine alleen mogelijk niet resulteert in geweldige buikspieren, zijn er bepaalde protocollen die je moet volgen als je van plan bent het te gebruiken voor sport- en fitnessgerelateerde doeleinden.

Over het algemeen zijn er twee suppletieprotocollen voor ultieme creatineopname. De ene pleit voor een oplaadfase gevolgd door een verlaagde dagelijkse dosering, terwijl de andere pleit voor meerdere kleine doses die in de loop van een dag worden ingenomen, gevolgd door een onderhoudsperiode.

Het eerste protocol beveelt een oplaadfase aan met 20 tot 25 gram creatine. Deze grotere dosis wordt vervolgens gesplitst in doses van 5 gram die dagelijks worden ingenomen gedurende vier of vijf dagen. Het tweede protocol beveelt aan om elke 30 minuten een dosis van 1 gram in te nemen totdat je 20 gram hebt bereikt. Deze methode kan zorgen voor een betere opname van creatine. Een onderhoudsfase van 3 tot 5 gram creatine moet beide protocollen volgen.

Hoewel creatine je kan helpen om een ​​betere gespierde lichaamsbouw te ontwikkelen, zijn een goed dieet om lichaamsvet te verminderen, en zijn cardio-oefening en consistente weerstandstraining noodzakelijk om je doel van het krijgen van enorme buikspieren te bereiken.

Wanneer je naar de sportschool gaat, zorg er dan voor dat je samengestelde oefeningen opneemt in je trainingsschema die meerdere spiergroepen tegelijkertijd trainen, en daarnaast kerntraining en cardiovasculaire oefeningen doet.

Bovendien beveelt de Academie voor Voeding en Diëtetiek voor gezond gewichtsverlies aan om voedingsrijk voedsel te nuttigen uit diverse voedselgroepen, waaronder groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.

Nadelige creatine-effecten

Wanneer creatine tot vijf jaar in de aanbevolen dosering wordt ingenomen, wordt het tot op heden nog altijd als veilig beschouwd. Hoge doseringen kunnen echter, zoals eerder al beschreven, wel de lever, nieren of het hart aantasten en dat wil je natuurlijk niet.

Iedereen met een voorgeschiedenis van nierziekte mag creatine dus ook absoluut niet innemen. Het kan ook manie erger maken bij mensen die kampen met een bipolaire stoornis.

Creatine zorgt ervoor dat spieren meer water vasthouden, dus het nemen van supplementen kan leiden tot gewichtstoename door meer waterretentie, merkt de American Academy of Orthopaedic Surgeons op. Andere nadelige effecten van langdurig gebruik zijn misselijkheid, diarree, spierkrampen, toevallen en uitdroging.

Een niet-regelmatige hartslag wordt ook benoemd als een van de potentiële gevaren en zorgen die verband houden met creatine, maar er is meer informatie nodig om dit te verifiëren, stelt de American National Library of Medicine.

Omdat artsen de gezondheidsrisico’s van creatine op de lange termijn niet kennen (vooral het gebruik van creatine bij jongeren is nog niet uitgebreid genoeg onderzocht), worden de supplementen niet aanbevolen voor iedereen onder de 18 jaar, waarschuwt de American Academy of Orthopaedic Surgeons. Zoals eerder al benoemd, is creatine innemen geen goed idee voor vrouwen die zwanger zijn of nog borstvoeding geven.

Ongeacht hoe oud je bent en hoe gezond je leeft, is het dus altijd van belang dat je eerst de dokter bezoekt wanneer je supplementen, en dus ook creatine, wilt gaan innemen. De dokter weet van je medische geschiedenis en kan je dus aan- of afraden bepaalde supplementen te nemen. Je dokter kan je informatie geven die jij niet via Google weet te vinden, dus denk ook niet dat je zelf wel voor arts kan spelen via het internet.

Ook al zijn de meeste supplementen gewoon bij de drogist of supermarkt beschikbaar, is ons advies dus altijd eerst nog een arts te bezoeken mocht je creatine willen gebruiken. Als de dokter je vertelt dat het geen probleem voor jou is om creatine te gebruiken, kan het echter aardig wat voordelen met zich meebrengen en kun je daadwerkelijk die mooie gespierde buik krijgen waar je al die tijd van hebt gedroomd!

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!