Spieren Kweken Met Eiwitten: 14 Soorten Eiwitrijk Voedsel

Velen van ons dromen van een strak lichaam. Helaas krijgen we het niet allemaal voor elkaar ook daadwerkelijk het lichaam van een bodybuilder te krijgen. Dat heeft ermee te maken dat mensen vaak geen idee hebben wat ze moeten doen om dat doel juist wel te bereiken. Een belangrijk onderdeel van het kweken van spieren is de consumptie van eiwitten.

Daarom heb ik besloten een artikel te schrijven over het kweken van spieren door middel van eiwitten. Er zijn veel verschillende soorten eiwitrijk voedsel die je kunt gebruiken in je voedingsschema om je doelen te bereiken. In dit artikel zal ik 14 verschillende soorten eiwitrijk voedsel presenteren waarmee je je doelen kunt behalen.

Waarom zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw van spieren?

Eiwitten zijn heel erg belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwstenen die we aminozuren noemen. Deze bouwstenen zijn ontzettend klein en komen in alle cellen van het menselijk lichaam voor. Deze zuren worden gebruikt voor de productie van lichamelijk weefsel. Spieren zijn ook opgebouwd uit lichamelijk weefsel.

Als je aan het trainen bent om een strak lichaam te krijgen, is het je doel zo snel mogelijk zoveel mogelijk spierweefsel te realiseren. Dit kun je doen door de consumptie van eiwitten. Wanneer je namelijk aan het sporten bent, ontstaan er heel erg kleine scheuren in je spierweefsel. Dit is ook wat de spierpijn veroorzaakt. Die scheurtjes moeten echter weer gevuld worden

Aminozuren vullen deze scheurtjes, waardoor er nieuw spierweefsel ontstaat.

In principe vullen eiwitten dus de scheuren in je spieren. Maar je lichaam zelf maakt geen eiwitten aan. Daarom is het belangrijk om je lichaam te voorzien van eiwitten. Dit kun je doen door middel van je voedingsschema. Het beste is het om dit te doen door middel van eiwitrijk voedsel.

Nu bestaat er binnen de bodybuild community een grote discussie over welk soort eiwit het beste is. Kort gezegd zijn er twee verschillende soorten eiwitten. Ten eerste is er dierlijk eiwit. Dierlijk eiwit is erg complex en compleet. Dit is zeer effectief. Daartegenover staat plantaardig eiwit. Hoewel plantaardig eiwit ook bij kan dragen aan spieropbouw, is het minder effectief.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat in plantaardige eiwitten vaak veel koolhydraten aanwezig zijn. Koolhydraten zijn geen aanrader als je zo snel mogelijk een strak lichaam wilt. Toch zou ik aanraden beide vormen van eiwitten te combineren. Daardoor zorg je er ook meteen voor dat je geen eenzijdig voedingspatroon creëert.

Ontdek hier hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

14 soorten eiwitrijk voedsel

Hieronder heb ik 14 verschillende soorten eiwitrijk voedsel op een rijtje gezet. Het is heel verstandig om verschillende soorten voedsel uit de lijst hieronder te combineren. Je maakt dan ontzettend lekkere gerechten aan de ene kant en een goede stap richting een afgetraind lichaam aan de andere kant.

Eiwitrijk voedsel #1: Kip

Deze lijst zou niet met iets anders dan met kip kunnen beginnen. Het stereotype beeld van de bodybuilder is iemand die alleen maar aan krachttraining doet en de hele dag niets anders doet dan kip en kwark eten. Maar met kip kun je heerlijk combineren. Het is echter wel heel belangrijk dat je de kip met weinig vet in de pan bakt, of kip uit de oven maakt. Vooral kipfilet bevat veel eiwitten.

Eiwitrijk voedsel #2: Kalkoen

Net zoals kip is kalkoen een dierlijk product. Dierlijke producten zitten vaak boordevol eiwitten. Een groot voordeel van gevogelte is bovendien dat het zeer mager vlees is dat boordevol eiwitten zit. Kalkoen is wellicht iets minder bekend dan kip, maar ook met kalkoen kun je heel veel kanten op.

Laat staan als je kip en kalkoen steeds met elkaar afwisselt!

Eiwitrijk voedsel #3: Rosbief

Rosbief is een heerlijk product dat niet zoveel vet bevat. In tegenstelling tot kip en kalkoen is het product wel wat duurder. Maar om te variëren in je voedingspatroon doe je er goed aan om niet alleen gevogelte te eten, maar ook ‘rood’ vlees te consumeren. Rood vlees is zeer geliefd bij bodybuilders. Het eten van rood vlees bevordert namelijk de spieropbouw enorm.

Eiwitrijk voedsel #4: Tartaar

Hoewel kip dus de onbetwiste koning van de maaltijd bij bodybuilders is, wil je soms ook iets anders. Helaas is gehakt veel te vet om op grote schaal te consumeren. Dat is jammer, want met gehakt kun je enorm veel kanten op. Een alternatief voor gehakt is dan het oude vertrouwde tartaartje. Let er wel op dat je niet te veel vet gebruikt bij de bereiding ervan.

Eiwitrijk voedsel #5: Koolvis

Ook witvis is een goed alternatief voor kip en dus een bron van eiwitten voor de bodybuilder. Het gebruik van koolvis is om meerdere redenen enorm populair. Ten eerste heeft koolvis niet een erg sterke smaak van zichzelf. Dat betekent dat het makkelijk te verwerken is in andere gerechten.

Ook is de structuur van de vis makkelijk te verteren, iets wat van pas komt als je gaat bunkeren.

Daarnaast bevat koolvis enorm veel eiwitten als je kijkt naar de prijs-eiwitverhouding. Voor nog geen 2 euro kun je meer dan 80 gram eiwitten halen in de supermarkt. Er zijn maar weinig producten die zoveel eiwitten kunnen leveren tegen een dusdanig lage prijs. Daarnaast bevat koolvis niet zoveel calorieën, ook wel lekker als je probeert een strak lichaam te krijgen.

Ook is koolvis lekker als snack tussendoor. Doe gewoon een beetje water in een bakje, knijp een halve citroen uit boven de koolvis, wikkel dit in aluminiumfolie en zet het gedurende 8-10 minuten in de magnetron op 700 watt. Na afloop heb je boterzachte vis met een verfrissende smaak.

Eiwitrijk voedsel #6: Kabeljauw

Kabeljauw is ook een eiwitrijke voedselbron. In tegenstelling tot koolvis heeft kabeljauw ook veel meer smaak van zichzelf. Maar toch zijn er veel bodybuilders die afzien van de grootschalige consumptie van kabeljauw. Dit heeft eigenlijk twee heel simpele redenen. Ten eerste is kabeljauw veel duurder dan koolvis, en ten tweede is kabeljauw een bedreigde vissoort.

Eiwitrijk voedsel #7: Eiwit uit eieren

Eiwit heet natuurlijk niet voor niets eiwit. Het komt namelijk ook op grote schaal in eieren voor. Eieren worden (veelal rauw) op grote schaal geconsumeerd door bodybuilders. Je doet er goed aan om regelmatig eieren te eten. Het is een gezonde manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen alleen het eiwit (en niet de dooier) te eten.

In de dooier zit namelijk verhoudingsgewijs veel cholesterol. Als je je zorgen maakt over je cholesterolspiegel, doe je er goed aan om af en toe een dooiertje over te slaan. Aan de andere kant bevat de dooier ook veel gezonde stoffen, die je je lichaam eigenlijk niet zou moeten willen onthouden. Zeker voor bodybuilders die geen vlees eten zijn eieren ontzettend van belang.

Eiwitrijk voedsel #8: Cottage Cheese

Cottage cheese, ook wel Hüttenkäse genoemd, is die witte kruimelige kaas die je waarschijnlijk wel uit de reclame kent. Deze kaassoort wordt door veel bodybuilders als licht broodbeleg gebruikt. Nu hoor ik veel bodybuilders meteen denken: brood? Als je in een fase zit waarin je aan het cutten bent, dan mag je nauwelijks koolhydraten consumeren. Maar er zijn nog andere opties met deze kaas.

Cottage cheese is namelijk ook enorm lekker door de salade of als vervanger voor room door de soep. Met de toevoeging van cottage cheese kun je een soepje net dat extra beetje geven door het wat ‘romiger’ te maken. Wat ook erg lekker is, is het kruiden van de cottage cheese. Een beetje peper of een beetje citroen voegt heel veel smaak toe aan de toch vrij neutrale cottage cheese.

Eiwitrijk voedsel #9: Magere Kwark

Naast eieren en kip is magere kwark misschien wel het go-to voedsel van veel bodybuilders. Magere kwark is goedkoop, overal te koop en je hebt het zo naar binnen. De reden dat het zo goed aangeschreven staat onder bodybuilders, is dat er nauwelijks vet in zit, maar dat het juist boordevol eiwitten bevat.

Daarnaast kun je magere kwark op allerlei uiteenlopende manieren consumeren.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om magere kwark gewoon zo te eten (naturel dus). Daarnaast kun je er, door er een aantal andere ingrediënten aan toe te voegen, een heerlijke smoothie van maken. Ook kun je er gewoon wat extra noten of fruit doorheen gooien om er zodoende echt een heerlijke kleine maaltijd van te maken.

Eiwitrijk voedsel #10: Linzen

In de categorie plantaardige eiwitten zijn linzen een echte aanrader. Linzen zijn namelijk peulvruchten. Het voordeel van peulvruchten is dat ze nauwelijks vet bevatten. Peulvruchten zoals linzen kunnen ook een heerlijke basis zijn voor een eenvoudige en vetarme salade. Daarnaast geven peulvruchten je al snel een verzadigd gevoel, zo blijf je niet te veel eten.

Eiwitrijk voedsel #11: Taugé

Het eten van taugé is ook een manier om je inname van eiwitten nog wat verder op te krikken. Taugé is net als waterkers een kiemgroente. Het mooie aan kiemgroenten is dat ze niet alleen veel eiwitten bevatten, maar de sporter ook nog eens van broodnodige vitaminen voorzien.

Let op: met de consumptie van taugé of waterkers is het welhaast onmogelijk voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Het is dan ook met name een leuke aanvulling op een andere maaltijd. Maar als je toch al bewust met je voeding bezig bent, voeg dan eens wat taugé toe aan je salade of leg af en toe een plukje waterkers op je maaltijd. Daarmee voeg je toch weer extra vitaminen en eiwitten toe aan je voeding.

Eiwitrijk voedsel #12: Quinoa

Quinoa behoort tot een categorie voedsel die we semi-granen noemen. Quinoa is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Het is eigenlijk niet meer weg te slaan van veel menu’s. De reden dat quinoa zo ontzettend populair is onder bodybuilders, is dat het erg gezond is en boordevol eiwitten zit. Maar er zijn naast quinoa nog wel andere semi-granen die erg lekker en gezond zijn.

Een voorbeeld van een dergelijk soort semi-granen is boekweit. Met boekweit kun je op een gezonde manier enorm lekker en verantwoorde salades maken. Maar ook pannenkoeken van boekweitmeel en boekweitpizza’s behoren tot de favoriete gerechten van veel bodybuilders. Mocht je nog geen ervaring hebben met boekweit: het is een leuke afwisseling en een verantwoorde aanvulling!

Eiwitrijk voedsel #13: Noten

Noten en bodybuilding gaan echt hand-in-hand. Je zou kunnen zeggen dat het echt een ‘krachtige’ combinatie is. Er zijn een aantal redenen waarom noten zo enorm goed passen in het voedingsschema van een bodybuilder:

  • Noten zijn rijk aan gezonde vetten
  • Noten zijn rijk aan vezels
  • Noten bevatten veel eiwitten
  • Er zitten maar weinig koolhydraten in noten
  • In noten zitten vaak minder calorieën dan er op de verpakking staan

Voeg dus af en toe een handje noten toe aan je maaltijd. Probeer wel uit de buurt te blijven bij gesuikerde noten, noten met een coating of noten waar zout overheen gestrooid is.

Eiwitrijk voedsel #14: Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn in de eerste plaats enorm lekker. Daarnaast zijn ze ook echt een rijke bron voor wat betreft eiwitten. Maar pompoenpitten hebben nog een andere eigenschap die erg prettig is voor bodybuilders. Door het eten van pompoenpitten kun je namelijk je testosterongehalte verhogen. En een hoger testosteronniveau zorgt voor snellere spieropbouw.

Zoals je ziet, zijn er enorm veel verschillende soorten voedsel die rijk zijn aan eiwitten. Maar als je echt het maximale uit jezelf wilt halen, dan doe je er toch goed aan om je professioneel te laten begeleiden wat betreft voeding.

Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt, maar ook dat je je voeding afstemt op de fases van je training.

Als je namelijk keihard bezig bent met cardio, dan is bulken waarschijnlijk geen goed plan. Terwijl als je aan het bulken bent, je heel erg moet opletten met welke voedingsmiddelen je dat precies doet. Dus bespaar jezelf een hoop moeite en ellende, en zorg ervoor dat je goede begeleiding krijgt.

Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere recepten, dan kan ik je dit receptenboek echt van harte aanraden.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!