Wat Kunnen Je Buikspieren Aan? 5 Gouden Regels

Veel mensen zijn bezig met buikspieroefeningen, zodat ze een mooie platte buik hebben tijdens de zomerdagen. Buikspieroefeningen zijn in principe vrij gemakkelijk thuis te doen en je hebt er geen dure apparaten of gewichten voor nodig. Dit maakt het doen van buikspieroefeningen erg toegankelijk en flexibel. Het is de laatste jaren een beetje een hype geworden om buikspieroefeningen te doen. Op Facebook kun je meedoen aan challenges, waarbij je iedere dag een aantal buikspieroefeningen doet en veel mensen doen voor het slapen gaan of als ze opstaan even een aantal oefeningen.

Als mensen eenmaal begonnen zijn met het doen van buikspieroefeningen, weten zij vaak geen maat te houden. Dat is eigenlijk heel logisch, want als je begint met sporten wil je het natuurlijk zo goed mogelijk doen. Halve bak fitnessen werkt vaak niet, dus de gedachte van iedere dag even een setje buikspieroefeningen doen is helemaal niet zo gek. Toch is het niet verstandig om iedere dag oefeningen te doen. Je lichaam spant zich erg in en heeft daarna rust nodig om te herstellen.

Vijf gouden regels voor het trainen van je buik

Iedereen wil natuurlijk zichtbare buikspieren en een sterk middenrif, maar dit vergt geduld en tijd en iedere dag trainen is niet de manier om dit te bereiken. De meeste mensen denken dat hoe meer buikspieroefeningen je doet, hoe meer spiermassa je creëert. Dit is echter niet het geval. Er zijn een aantal redenen waarom je beter niet elke dag je buikspieren kunt trainen. We zullen deze redenen een voor een met je doornemen.

 1. Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

  Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

  Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

  Je hoeft niet alleen buikspieren te trainen om een wasbordje te krijgen

Veel mensen denken dat je enkel buikspieroefeningen moet doen om een wasbordje te krijgen. Dit is echter een van de grootste misvattingen op het gebied van fitness. Heel veel spieren staan met elkaar in verbinding en daarnaast gebruik je je buikspieren bij vrijwel iedere oefening die je doet. Heb je lange tijd niet gevoetbald en krijg je op de eerste training meteen een flinke conditietest? Dan zal je merken dat je de volgende dag last spierpijn hebt in je buik. Het is dus mogelijk om erg indrukwekkende buikspieren op te bouwen door je te richten op oefeningen als bijvoorbeeld squats of polymere push-ups. Een andere optie zijn stabiliteitsoefeningen, die je buikspieren trainen maar ook je evenwicht, onderrug en zelfs je armen en schouders.

 1. Elke dag buikspieren trainen is niet efficiënt

Een wasbordje wordt vaak gezien als een symbool voor ‘fit zijn’. Het is gewoon niet efficiënt om je elke dag te focussen op één bepaalde spiergroep. Stel je voor dat je elke dag 10 tot 20 minuten bezig bent met buikspieren trainen. Je had in diezelfde tijd zo veel andere nuttige oefeningen kunnen doen, zoals rekken en strekken of een intervaltraining. Aan andere spiergroepen kun je best wat meer tijd besteden per week, maar bij een complexe reeks spieren als de buikspieren is dat niet nodig.

6365704555_1f99dfce1e_oNatuurlijk laten we je niet verward achter en helpen we je graag met het verzinnen van een betere aanpak. Om te beginnen is het verstandig als je jouw buikspieren twee tot drie keer per week intensief traint, in een korter tijdsbestek. Onze buikspieren onderscheiden zich van andere spieren doordat ze bestaan uit het veerkrachtige type 1 spiervezel. In normaal Nederlands betekent dit dat deze spieren wel tegen een stootje kunnen. Toch geldt ook voor onze buikspieren dat we ze niet mogen en kunnen overbelasten. Te vaak een bepaalde spiergroep trainen zorgt uiteindelijk alleen maar voor problemen.

 1. Te veel buikspieroefeningen zorgen voor een slechte lichaamshouding

Als je te veel buikspieroefeningen doet kan dit zorgen voor problemen met je lichaamshouding. Afhankelijk van de mate waarin je buikspieroefeningen doet, kun je matige tot ernstige problemen met je lichaamshouding ondervinden. Er zijn mensen die een jarenlang traject onderlopen om hun rugspieren te trainen zodat ze weer in balans zijn met hun buikspieren. Train dus ook altijd je rugspieren en andere spiergroepen voor een mooie lichaamshouding.

Als je op kantoor werkt, is de kans groot dat je voor lange tijd achter elkaar in een stoel zit. Vaak is de lichaamshouding hierbij wat naar voren gebogen, richting het computerscherm. In combinatie met een groot aantal crunches per dag, vererger je dit probleem alleen maar.

 1. Buikspieroefeningen verwijderen geen vet

Het komt voor sommige misschien als een schok, maar je buik trainen zorgt er niet voor dat je dat vetlaagje gaat verliezen. Veel mensen nemen klakkeloos over wat ze op tv zien of horen dat uit de fitness-industrie en gaan dus als een malle buikspieroefeningen doen. Wil je ervoor zorgen dat je mooie buikspieren krijgt? Dan moet je zorgen dat je vetpercentage laag is. Dit heeft niets te maken met het aantal crunches dat je doet, maar met je voeding. Zorg voor een gezonde maaltijd en doe aan cardio en je zult snel resultaat boeken!

 1. Elke dag buikspieren trainen kan zorgen voor spier onevenwichtigheden

Onze buikspieren bestaan uit meerdere delen, namelijk de rechte en de schuine buikspieren. De rectus abdominus spier is de spier die zorgt voor ons wasbordje. Deze spier train je door middel van crunches. Wat vaak voorkomt is dat mensen bijvoorbeeld 100 crunches per dag doen en op deze manier enkel de rectus abdominus trainen. De andere spieren (er zijn er nog drie) worden niet of nauwelijks getraind en gaan dus ver achter lopen qua spierkracht. Deze spieronevenwichtigheden zorgen ervoor dat we gevoeliger worden voor blessures.

Zoek een goede balans

balansHet is dus van groot belang dat je voldoende rust neemt tijdens de krachttraining en dat je niet elke dag je buik belast met zware oefeningen. Wissel af tussen cardio en krachttraining door op de dagen dat je geen oefeningen doet, bijvoorbeeld hard te gaan lopen. Voeding speelt een belangrijke rol in het krijgen van een platte buik, dus als je je buik gaat trainen is het ook verstandig om extra aandacht aan je voeding te besteden. Doe je dit niet, zal je merken dat het erg moeilijk wordt om het overtollige vet om te zetten in een mooi wasbordje. Wil je aan de slag gaan? Dan vind je hier een aantal oefeningen voor je buik. De oefeningen bestaan uit oefeningen voor je middelste-, onderste- en zijbuikspieren. Deze oefeningen kun je allemaal thuis uitvoeren.

Middelste buikspieroefeningen

Als je thuis aan je buikspieren wilt werken, is de middelste buikspier de makkelijkste groep spieren om te trainen. Deze spieren zijn ook de meest belangrijke spieren en moeten goed getraind worden. Het gevaar is echter dat veel beginners enkel de middelste buikspieren trainen en de andere spiergroepen verwaarlozen.

Voor de middelste buikspieren kun je crunches en sit-ups doen. Bij een crunch ga je op je rug liggen en houd je de knieën gebogen. Plaats je handen achter je hoofd en probeer je borst te openen. Je ellenbogen houd je open en de buik span je intensief aan. Je borst moet steeds opnieuw naar je knieën gebogen worden. Bij een sit-up plaats je je handen niet achter je hoofd, maar op je dijen. Deze oefening is wat zwaarder dan de crunch.

Buikspieroefeningen voor de zijkant

De zijkant van de buik is misschien wat minder belangrijker voor het oog, maar voor de evenwichtigheid van de spieren is het van groot belang dat deze ook getraind wordt. Je kunt dit doen door gekruiste buikspieroefeningen en een zijwaartse crunch te doen. De gekruiste buikspieroefening doe je door op je rug te gaan liggen en je knieën naar je borst te brengen. Als je knieën halverwege zijn strek je het ene been en houd je andere been gebogen. Wissel continu de positie van beide benen. De handen mogen achter het hoofd en de ellenbogen moeten weer open staan. Ook bij de zijwaartse crunch ga je weer op je rug liggen. De knieën mogen worden gebogen. Beweeg je rechterborst naar je linkerknie en andersom.

Onderste buikspieren

De onderste buikspieren hebben zich net boven de schaamstreek genesteld. De belijning van je lichaam wordt door deze spier goed duidelijk. Deze spieren kun je trainen met de Pulse-up en de Knee raises. Bij de Pulse-up ga je op je rug liggen met je handen onder je billen. Vervolgens beweeg je je voet naar het plafond en strek je je voeten zoveel mogelijk. Je benen moeten omhoog worden bewogen, waardoor je billen loskomen van de grond. Knee raises voer je uit door te gaan hangen aan een balk en je knieën naar je borst toe te trekken. Zorg voor een veilige omgeving, zodat als je valt je zacht terecht komt en je je niet bezeert.

Hoe voer ik een buikspieroefening goed uit?

Het is van belang dat je techniek te allen tijde goed is. Je kunt beter je oefeningen met een goede techniek uitvoeren en er wat minder doen, dan een groot aantal oefeningen doen met een verkeerde techniek. Met deze tips kom je een eind op weg en weet je dat je qua techniek goed bezig bent:

 • Adem uit bij inspanning
 • Adem in bij ontspanning
 • Laat de buikspieren branden
 • Draag losse kleding
 • Train in een koele ruimte

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!