Ab Wheel Roller Workout voor Beginners – 5 Buikspierwiel Oefeningen

Ondanks zijn relatieve anonimiteit in sommige fitnesscirkels, staat dit compacte apparaatje bekend om zijn buitengewone vermogen om de core te versterken. De ab wheel roller, ook wel buikspierwiel genoemd, is een simpel maar krachtig hulpmiddel voor zowel beginnende als gevorderde sporters.

Bij het eerste gebruik lijkt het misschien makkelijk, maar na een paar rollen wordt al snel duidelijk waarom het buikspierwiel je ab-training naar een nieuwe dimensie kan brengen. Het eenvoudige rollen van het wiel naar voren en weer terug activeert je buikspieren volledig, evenals versterking van de rug- en schouderspieren. Bovendien is het buikspierwiel verrassend veelzijdig! Meer weten? Hier bespreken we de belangrijkste ins en outs, inclusief de 5 beste ab roller oefeningen.

Waarom buikspieren trainen met Ab Wheel Roller oefeningen?

Als het gaat om buikspieroefeningen doen, willen we niet alleen blijven hangen bij de traditionele sit-up of crunch. Hoewel deze oefeningen zeker waardevol zijn, kan core-training met ab roller oefeningen een ware game-changer zijn. Hier zijn enkele redenen waarom je het buikspierwiel een kans zou moeten geven:

 • Totale Core Activering

Bij gebruik van het buikspierwiel worden zowel je zichtbare rectus abdominis (de “six-pack” spier) als je onderliggende schuine en transversale buikspieren aangesproken. Zo kun je gaan voor een holistische training van je hele core, voor een sterkere en evenwichtige buikspierontwikkeling.

 • Training van aanvullende spiergroepen

Wist je dat het gebruik van het buikspierwiel verder gaat dan alleen je core? Terwijl je rolt, werk je ook aan spieren zoals de schouders, rug (met name je vleugelspieren) en heupflexoren. Een workout met de ab wheel roller is dus niet alleen een buikspiertraining, maar een geïntegreerde workout voor je hele lichaam.

 • Een Boost in je Stabiliteit en Balans

Dankzij het vrije bewegingsvermogen van het wiel is het van belang om constante stabiliteit te behouden. Ab roller oefeningen verbeteren je coördinatie, alsmede het versterken van je functionele kracht door het trainen van je evenwicht.

 • Lage Impact en Gewrichtsvriendelijk

Trainen met het buikspierwiel gaat in een vloeiende beweging, wat betekent dat je de gewrichten spaart. Zolang je het wiel correct gebruikt, wordt de belasting gelijkmatig verdeeld, waardoor er minder piekbelasting op specifieke gewrichten komt.

 • Draagbaar en Veelzijdig

Een typisch buikspierwiel is zowel handzaam als lichtgewicht; geschikt om overal mee naartoe te nemen. Of je nu in de huiskamer, een hotelkamer, de sportschool of gewoon in de buitenlucht wilt trainen, met dit apparaatje beschik je over flexibiliteit voor je buikspiertraining.

“Het ware geheim van krachttraining schuilt niet alleen in het aanspreken van één spier, maar in het harmoniseren van het hele lichaam. Ab roller oefeningen zijn perfect voor het versterken van zowel je kracht als balans.”

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

5 Buikspierwiel Oefeningen voor Beginners

We hebben hier 5 fundamentele ab roller oefeningen voor je uitgelicht om direct mee te beginnen, met een gedetailleerde uitleg van elke beweging die je te wachten staat.

1. De Knie-Rol-Out

Deze workout is de perfecte springplank voor de beginnende beoefenaar van het buikspierwiel. Ook wel de ab wheel rollout genoemd, waar al je core spieren worden benut – de buitenste, binnenste, boven, onder, en zijkanten!

Hoe te doen?

 • Startpositie: Ga op je knieën zitten en plaats het buikspierwiel recht voor je.
 • Handen vast: Omhels het wiel met je handen aan weerszijden van het handvat.
 • Houding check: Houd een rechte rug, kin lichtjes naar je borst toe.
 • De grote rol: Begin door het wiel rustig van je af te rollen. Luister naar je lichaam en ga zo ver als je comfortabel vindt, maar zorg dat je rug recht blijft en niet de vorm van een hangmat aanneemt. Houd je knieën en bovenkant van je voeten op de grond voor balans.
 • Terug naar startpositie: Met je core in de hoofdrol, breng je het wiel langzaam terug naar de beginpositie.

Tips voor correcte uitvoering

 • Ambitie is geweldig, maar overdrijf niet met hoe ver je rolt als beginner; luister naar je lichaam en focus op de juiste techniek.
 • Vergeet niet: In te ademen tijdens de rol naar voren, uitademen wanneer je weer terugkeert.
 • Set en herhalingen: Begin met 4 sets van 5 herhalingen en bouw dit langzaam op naar 4 sets van 10 herhalingen. Onthoud – kwaliteit boven kwantiteit: het is beter om 5 perfect uitgevoerde herhalingen te hebben dan 10 gehaaste of slordige!

2. Ab Wheel Plank

Nog een van de buikspierwieloefeningen die perfect is voor de beginner. De plank is een klassieke workout voor het stabiliseren en versterken van je core. Maar dankzij het buikspierwiel krijg je te maken met een instabiel element waardoor je spieren harder moeten werken om in evenwicht te blijven.

Hoe te doen?

 • Startpositie: Plaats het buikspierwiel onder je schouders terwijl je in een plankpositie ligt, op je handen en tenen.
 • Handen vast: Grijp het wiel stevig vast met beide handen aan de handvatten.
 • Houding check: Houd je lichaam in een rechte lijn, van je hoofd tot je hielen. Span je buikspieren aan en let erop dat je rug niet doorhangt.
 • Vasthouden: Probeer deze positie zo lang mogelijk vast te houden, met als doel om elke keer een beetje langer vol te houden.
 • Terug naar startpositie: Zak langzaam naar beneden en laat je knieën de grond raken, rust even uit voordat je het opnieuw probeert.

Tips voor correcte uitvoering

 • De juist vorm behouden is belangrijker dan de duur van de plank. Merk je dat rug begint door te zakken, dan is het tijd om te stoppen.
 • Probeer je schouders, heupen en enkels in één lijn te houden. Denk eraan om je buikspieren actief aan te spannen en je lichaam als een plank te zien. Het is wijs om deze oefening voor de spiegel te doen, voor een optimale houding.
 • Adem regelmatig. Het kan verleidelijk zijn om je adem in te houden, maar dit maakt de oefening moeilijker en minder effectief, dus zorg ervoor dat je goed in- en uitblijft ademen.
 • Set en herhalingen: Start met 3 sets waarbij je de plank voor minimaal 30 seconden vasthoudt, met minimaal 30 seconden rust ertussen. Naarmate je sterker wordt, kun je de duur verhogen naar één minuut, en meer.

3. Knielende Ab Wheel ‘V’ Rollouts

Wat deze variatie onderscheidt van andere ab roller oefeningen, is dat het specifiek je zijkanten, de obliques, aanspreekt. Dus als je streeft naar strakkere zijbuikspieren en meer definitie, dan kun je deze oefening simpelweg niet links laten liggen.

Hoe te doen?

 • Startpositie: Kniel op een mat met het buikspierwiel voor je. Plaats je handen op de handvatten met volledig gestrekte armen.
 • Zijwaartse beweging: In tegenstelling tot de standaard knielende ab wheel rollout (oefening 1), rol je het wiel bij deze variant naar de zijkanten in plaats van recht voor je uit.
 • Naar links: Duw het buikspierwiel langzaam van je lichaam weg naar je linkerzijde, waarbij je je lichaam strekt in een sterke rechte lijn, dicht bij de grond.
 • Terug naar start: Trek het buikspierwiel terug naar je toe tot de beginpositie.
 • Naar rechts: Herhaal de beweging, maar duw het wiel nu naar je rechterzijde.

Tips voor correcte uitvoering

 • Ademhaling: Adem in tijdens het uitrollen naar de zijkanten en adem uit wanneer je terugkeert naar de startpositie.
 • Houding: Zorg ervoor dat je rug en lichaam een rechte lijn vormen tijdens de oefening, dus zonder dat je rug doorzakt.
 • Obliques: Voor het optimaal aanspreken van je obliques, let er bij de zijwaartse beweging op dat je het écht voelt in de zijbuikspieren.
 • Herhalingen: Voltooi 5 tot 12 herhalingen in 3-4 sets, afwisselend naar je linker- en rechterzijde. Als dit in het begin te uitdagend is, kun je kiezen voor halve of kwart bewegingen.

4. Pike Roll-Out

Binnen het spectrum van ab roller oefeningen, is de Pike Roll-Out er eentje die de hele core aanspreekt. Deze workout gaat verder dan het trainen van alleen de buikspieren; het stimuleert ook je bovenlichaam en kweekt meer flexibiliteit en kracht van je schouders en heupen. Deze oefening kan met name voor de beginner een uitdaging zijn, dus besteed extra aandacht aan techniek en coördinatie.

“Met de Pike Roll-Out breid je je repertoire van ab roller oefeningen uit met een techniek die zowel je kracht als behendigheid op de proef stelt.”

Hoe te doen:

 • Startpositie: Plaats je voeten op de handvatten van het buikspierwiel en neem een plankhouding aan met gestrekte armen, handen plat op de grond. Je lichaam moet een sterke, rechte lijn vormen van je hoofd tot je hielen.
 • Uitlijning: Houd er rekening mee dat je polsen, ellebogen en schouders direct onder elkaar zijn gepositioneerd.
 • De ‘V’ vorm: Met gestrekte benen trek je het buikspierwiel met je voeten naar je bovenlichaam toe, waardoor je heupen omhoog gaan. Dit resulteert in een ‘V’-vorm met je onderlichaam en romp.
 • Houding vasthouden: Houd deze positie een tot twee seconden vast.
 • Terug naar start: Rol langzaam weer uit om terug te keren naar de plankpositie.

Tips voor correcte uitvoering:

 • Ademhaling: Adem in tijdens het optillen van je heupen en adem uit terwijl je terugkeert naar de startpositie.
 • Schouderstabiliteit: Zorg voor wat lichte druk op de grond met je handpalmen; dit helpt om de schouders stabiel te houden en vermindert de belasting.
 • Progressie: Is deze oefening te moeilijk? Start dan met kortere roll-outs en bouw de afstand geleidelijk op naarmate je sterker wordt.
 • Kijkrichting: Houd je nek in een neutrale positie. Probeer niet naar voren of omhoog te kijken. Je focus zou naar de grond moeten zijn, een paar centimeter voor je handen.
 • Sets en herhalingen: Begin met 3-4 sets van 5 tot 10 herhalingen.

5. Bridge Hold

Met deze laatste, essentiële oefening versterk je niet alleen je core, maar activeer je ook de stabiliserende spieren in je onderlichaam, evenals je bilspieren. Speciaal voor diegenen die werken aan een sterkere core én tegelijkertijd hun bilspieren willen sculpteren; dit is een van de ab roller oefeningen bij uitstek!

“Naast het activeren van je buikspieren, train je met deze oefening ook de dieperliggende stabilisatiespieren. Met de buikspierwiel wordt er extra weerstand gecreëerd.”

Hoe te doen?

 • Startpositie: Begin liggend op je rug, met je voeten op de steunen van het buikspierwiel.
 • Omhoog duwen: Duw je heupen langzaam richting de lucht en breng het buikspierwiel dichtbij je billen. Oefen druk uit met je voeten zodat het wiel niet wegrolt.
 • Activeren: Span je bilspieren aan en breng je heupen zo hoog mogelijk, terwijl je je buikspieren constant aangespannen houdt.
 • Houding vasthouden: Blijf in deze positie voor 20 tot 30 seconden.

Tips voor correcte uitvoering

 • Beginners: Te moeilijk om het buikspierwiel op zijn plaats te houden? Start dan eerst met het oefenen van de brug op de vloer.
 • Ademhaling: Zorg voor een evenwichtige ademhaling tijdens het vasthouden van de positie.
 • Core activatie: Gedurende de oefening, houd je buikspieren goed aangespannen.
 • Sets: Probeer 3 tot 4 van 30 seconden te doen.

Ab Roller Oefeningen Toepassen in je Trainingsroutine

Kortom, het buikspierwiel kan je core-training nieuwe pit geven. Maar hoe kun je ab roller oefeningen zo effectief mogelijk toepassen in je sportschema?

 1. Kies je dagen: Richt je één tot twee dagen per week specifiek op oefeningen met de ab roller. Zo kun je de techniek en controle leren beheersen, variaties toepassen en je core voorzien van een uitdaging die resultaten levert.
 2. Begin eenvoudig: Start met de basis, zoals de ‘knie-roll-out’ (oefening 1), en voeg elke week een nieuwe ab roller workout toe. Zo verminder je het risico op blessures, slechte uitvoering en waarborg je gestage groei.
 3. Combineer oefeningen: Mix sets met de ab roller en andere core-oefeningen, zoals planken, crunches, etc. Dit versterkt en biedt diversiteit aan je training.
 4. Rust is groei: Neem voldoende rust tussen sessies – zorg voor minimaal 1 dag rust tussen de workouts die zich richten op je core. Dit komt het herstel ten goede en voorkomt overbelasting.
 5. Controleer je techniek: Besteed aandacht aan de juiste techniek. Indien nodig, maak af en toe een video-opname om je vorm te controleren en bij te sturen.

Met deze grove richtlijnen kun je ab roller oefeningen naadloos integreren en je core op een effectieve manier versterken. Succes!

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!