Merk je dat het moeilijker wordt om buikvet kwijt te raken? Ouder worden betekent niet dat je moet accepteren dat buikvet een blijvend probleem is! Buikvet is niet alleen een probleem voor je taille, maar verhoogt ook het risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes. Het is daarom extra belangrijk dat je tijdig actie onderneemt om buikvet aan te pakken, ook op latere leeftijd.
Gelukkig zijn er tal van effectieve buikvet-oefeningen die heel geschikt zijn voor ouderen. Geen ingewikkelde of zware workouts, maar oefeningen die je sterker maken zonder extra onnodige belasting. Met slechts een beetje consistentie en discipline zul je al snel het verschil zien! Hier is hoe.
Waarom buikvet gevaarlijker wordt naarmate je ouder wordt
Buikvet is een doorn in het oog, helemaal als we op leeftijd komen, want vooral dan groeit het uit tot een stille vijand. Het probleem is met het visceraal vet— dit is het dieper liggende vet dat zich ophoopt rond de vitale organen, zoals je lever, nieren en darmen.
Zelfs mensen die slank lijken, kunnen een ongezonde hoeveelheid visceraal vet hebben dat om hun organen zit, wat hen vatbaar maakt voor ernstige gezondheidsproblemen.
Worden we ouder, dan speelt ons lichaam steeds meer hormonale spelletjes. Bij vrouwen daalt het oestrogeenniveau na de menopauze, waardoor het vet zich meer in de buikstreek ophoopt. Bij mannen daalt het testosterongehalte, resulterend in meer vet en minder spiermassa. Dit spierverlies heeft een directe impact op het metabolisme. Minder spieren betekent namelijk dat je minder calorieën verbrandt, zelfs in rust, wat vetophoping verder in de hand werkt.
Visceraal vet gedraagt zich als een “hormonale bom”, waardoor ontstekingen en ziektes zoals diabetes en hartproblemen in gang worden gezet doordat de organen direct negatief worden beïnvloed.
Na de menopauze verhuist vet naar je buik – hetgeen wat de taille doet groeien, en het risico op chronische ziektes doet stijgen.
Buikvet verstoort de bloedsuikerspiegel en verlaagt insulinegevoeligheid. Hierdoor neemt de kans op diabetes type 2 toe, zelfs bij een gezond gewicht.
Slaapgebrek voedt buikvet door het stresshormoon cortisol te verhogen, wat het lichaam juist aanspoort om meer vet rond de buik op te slaan.
Minder spieren betekent meer buikvet. Spierverlies vertraagt de stofwisseling, maar krachttraining helpt je in rust meer vet te verbranden, en dat met name rond je buik.
Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!
Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.
Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.
Gouden voedingsregels voor minder buikvet
Voordat je aan buikvetoefeningen speciaal voor ouderen begint, is het belangrijk om ook naar je dagelijkse voedingsgewoonten te kijken. Deze vijf simpele aanpassingen in je eetpatroon kunnen al een groot verschil maken in het aanpakken van buikvet.
Eet eiwitten bij het ontbijt.
Eiwitten zijn goed voor je stofwisseling en houden je langer vol. Ga voor eieren, yoghurt of een eiwitshake om je dag sterk te beginnen.
Zorg voor voldoende vezels per dag.
Vezels uit groenten, fruit en volle granen stabiliseren je bloedsuikerspiegel en voorkomen vetopslag. Voeg daarom bij elke maaltijd groenten toe!
Kies gezonde vetten bij elke maaltijd.
Avocado, olijfolie en noten werken positief voor de vetverbranding en geven een verzadigd gevoel. Voeg een portie toe aan elke maaltijd.
Vermijd snelle koolhydraten en suiker.
Schrap wit brood, frisdrank en suikerrijke snacks. Beter is om te gaan voor volkoren producten en water om zo vetopslag te beperken.
Eet elke 3-4 uur kleine, gebalanceerde maaltijden.
Houd je bloedsuiker stabiel met eiwitten, vezels en gezonde vetten. Snack slim met noten of fruit tussen maaltijden door!
1. Stoel Crunches
Stoel crunches zijn een goed alternatief voor wie moeite heeft met op de grond liggen, maar toch effectief wil gaan voor coreversterking. Deze oefening is bijzonder geschikt voor ouderen, is rugvriendelijk en vraagt geen zware belasting van je lichaam. Eenvoudig en effectief vanuit je stoel!
Hoe doe je het:
Ga rechtop zitten op een stevige stoel, met je voeten plat op de grond en je knieën op 90 graden gebogen.
Plaats je handen achter je hoofd, met je ellebogen naar buiten gericht.
Span je buikspieren aan en buig langzaam je bovenlichaam naar voren, alsof je een crunch doet, waarbij je schouders iets van de stoel komen.
Keer gecontroleerd terug naar de beginpositie zonder achterover te leunen op de rugleuning.
Doe 12 tot 15 herhalingen, werk toe naar 3 sets.
Tip:
Let erop dat je je nek niet trekt tijdens de crunch. Focus op je buikspieren en houd de beweging gecontroleerd. Adem uit bij het naar voren komen en in bij het teruggaan.
2. Staand Knieheffen
Staand knieheffen is eenvoudig maar effectief om de buikspieren, heupen, benen en balans te trainen. De ideale oefening om soepel te blijven en calorieën te branden. Met elke kniehef breng je je lichaam een stap dichter bij meer stabiliteit en kracht. Perfect voor wie een actieve en energieke routine zoekt zonder het risico van overbelasting.
Hoe doe je het:
Sta rechtop met je voeten op heupbreedte en houd je armen ontspannen langs je lichaam.
Til je rechterknie omhoog richting je borst terwijl je linkerhand omlaag beweegt om je knie aan te raken.
Laat je knie zakken en wissel naar je andere been, waarbij je nu je linkerknie omhoog tilt en met je rechterhand aanraakt.
Voer dit ritmisch uit gedurende 30 seconden tot 1 minuut.
Doe 3 sets met rust ertussen.
Tip:
Blijf je romp recht houden en vermijd het naar voren leunen. Houd je buikspieren aangespannen en focus op een vloeiende beweging. Is balans een uitdaging voor je, dan kun je een stoel of muur vasthouden voor wat extra ondersteuning.
3. Plank tegen de muur
De plank is een van de meest effectieve buikvet oefeningen voor ouderen die zich richten op de core. Maar voor velen is de klassieke versie op de grond ietwat belastend voor de polsen en rug. De plank tegen de muur is een lichtere variant waarmee je veilig je buikspieren kunt trainen zonder druk op je gewrichten.
Hoe doe je het:
Ga op ongeveer een halve meter afstand van een muur staan en leun voorover zodat je onderarmen tegen de muur rusten.
Zorg ervoor dat je lichaam in een rechte lijn staat, van je schouders tot je enkels.
Span je buikspieren aan en houd de positie 20 tot 30 seconden vast.
Keer daarna rustig terug naar de staande positie en rust kort.
Herhaal dit 3 keer.
Tip:
Let op dat je lichaam niet doorzakt in je onderrug. Houd je buikspieren actief en je lichaam in één rechte lijn. Als je meer uitdaging wilt, probeer dan je voeten iets verder van de muur te zetten.
4. Sumo Squat
Op zoek naar een oefening die buikvet aanpakt én je onderlichaam sterker maakt? De sumo squat is de go-to.
Squats waren altijd al een krachtige beweging, maar met de voeten in een brede stand, richten ze zich niet alleen op de benen, maar zetten ze ook de buikspieren aan het werk. Met de sumo squat verbeter je je kracht, werk je aan vetverlies en versterk je de binnenkant van je bovenbenen—alles in één soepele beweging.
Hoe doe je het:
Sta met je voeten wijd uit elkaar en draai je tenen licht naar buiten.
Houd je rug recht en span je buikspieren aan.
Zak langzaam naar beneden alsof je op een stoel gaat zitten, terwijl je knieën naar buiten blijven wijzen.
Duw jezelf omhoog door vanuit je hielen te drukken.
Doe 10 tot 15 herhalingen, werk toe naar 3 sets.
Tip:
Houd er rekening mee dat je knieën niet voorbij je tenen komen wanneer je zakt. Houd je buikspieren aangespannen voor de stabiliteit en krachthouding. Voor wat extra uitdaging kun je lichte gewichten of een fles water vasthouden tijdens de squat.
5. Zijwaartse Beenliften
Eenvoudig maar doeltreffend. Deze oefening richt zich specifiek op de zijspieren van je buik en versterkt je heupen, terwijl je ook werkt aan een betere balans. Perfect voor het isoleren van je core en betere stabiliteit.
Hoe doe je het:
Sta rechtop en houd je handen op je heupen of gebruik een stoel voor balans.
Til je rechterbeen langzaam zijwaarts op, houd je romp stabiel en je buikspieren aangespannen.
Laat je been gecontroleerd terugzakken, zonder het de grond te laten raken.
Doe 10 tot 15 herhalingen per been en werk toe naar 3 sets.
Tip:
Focus op het aanspannen van je zijspieren en voorkom dat je bovenlichaam heen en weer beweegt. Voelt de oefening te gemakkelijk aan? Dan kun je een lichte enkelband of weerstandsband gebruiken voor de extra weerstand.
Hoeveel keer per week doe je deze oefeningen?
Voor het beste resultaat zou je deze oefeningen 2, 3 tot 4 keer per week moeten uitvoeren, verspreid over de week met rustdagen ertussen. Je kunt bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag je trainingsdagen maken.
Elke sessie kan ongeveer 20-30 minuten duren, waarbij je 3 tot 4 sets per oefening uitvoert met 10 tot 15 herhalingen. Neem tussen de sets 30 tot 60 seconden rust. Nog beter is om dit geheel te combineren met lichte cardio zoals wandelen of fietsen op de andere dagen voor extra vetverbranding. Succes!
Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen
Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.
Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!
Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:
Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!
Super! Vul Hieronder Je Voornaam en E-mail In en Download Mijn Weekmenu + Recepten
Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.
Voeg een reactie toe