De 5 Zware Buikspieroefeningen Die Je Absoluut Moet Proberen

Buikspieroefeningen zijn een vast onderdeel van elke workout, maar slechts een paar oefeningen halen écht het uiterste uit je. Het zijn die oefeningen waarbij je denkt: Waarom doe ik mezelf dit aan?” en toch niet stopt.

Deze zware buikspieroefeningen zijn gemaakt om je buikspieren serieus aan het werk te zetten en je core tot het letterlijke uiterste te pushen. We gaan voor brandende spieren en zichtbare resultaten, dus bereid je voor: deze oefeningen zijn niet voor watjes!

Wat maakt een buikspieroefening écht zwaar? Het geheim achter de meest effectieve moves

Je hebt het wellicht al eens meegemaakt: enthousiast begin je aan een serie crunches, maar na een paar herhalingen lijk je nauwelijks nog iets te voelen…

Je vraagt je af of je überhaupt wel iets bereikt! Dat komt omdat:

Het echte effect van een buikspieroefening hangt niet zozeer af van hoeveel herhalingen je doet, maar meer hoe intens je elke beweging in uitvoering brengt.

Wat dit betekent? Dat de focus ligt op de kwaliteit van elke herhaling plaats van de kwantiteit! Dat je elke beweging langzaam en gecontroleerd doet, waarbij je spieren constant onder spanning staan.

Wat maakt een buikspieroefening écht zwaar? De combinatie van techniek, spanning en controle. Goed uitgevoerde buikspierenoefeningen zetten je core onder voortdurende druk, zonder dat je het comfort van zwaartekracht of momentum gebruikt om je door de beweging heen te helpen.

Bij zware oefeningen mek je dat elke spiervezel aan het werk wordt gezet, van je bovenste buikspieren tot die diepgelegen core-spieren die je niet eens wist dat je had!

De moeilijkheid zit ‘m dus vaak in het doen van langzame, gecontroleerde bewegingen. Daar waar je lichaam volledig strak blijft, zonder te compenseren met je rug of benen, om je buikspieren uit te dagen, evenals je mentale uithoudingsvermogen.

Want eerlijk is eerlijk, het zijn de oefeningen waarbij je op het punt staat op te geven, die uiteindelijk de grootste impact zullen hebben op je voortgang!

  • Houd spanning: Blijf je spieren aanspannen, bij elke beweging.
  • Doe het rustig: Langzaam bewegen heeft meer effect.
  • Adem slim: Adem uit bij het zwaarste stuk, want dat is goed voor je core.
  • Geen geslinger: Hou je lichaam strak, dus geen gesjoemel met zwaaien!
  • Snelle pauzes: Houd je pauzes kort, niet langer dan 30 seconden, om de intensiteit erin te houden.
Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

1. Dragon Flag

Op zoek naar de ultieme test voor je core? De Dragon Flag was een vaste prik voor Bruce Lee in zijn trainingsroutines en films. Het is een van de zwaarste buikspieroefeningen die je kunt doen op een normaal buikspierbankje, of gewoon op de grond. Een beweging die misschien eenvoudig lijkt op papier, maar schijn bedriegt eenmaal in actie. Bereid je voor om elke spier in je core, van je bovenste buikspieren tot je onderste, uit te dagen, inclusief je heupen en rugspieren!

De Dragon Flag is een van die zeldzame oefeningen die je hele lichaam uitdaagt.

Startpositie: Ga op een bankspierbankje liggen of op de grond, met je handen goed aan een object zoals de rand van een bank, een stang, of iets stabiels achter je hoofd. Je wilt je handen stevig kunnen klemmen, want je zult deze grip nodig hebben om je lichaam in de lucht te stabiliseren.

Heffen van de benen en heupen: Span je buikspieren aan en til langzaam je benen omhoog. Zodra je benen boven je heupen zijn, blijf verder tillen totdat je heupen ook van de bank of vloer komen. Het doel is om je lichaam in een rechte lijn te houden, met alleen je bovenrug en schouders die de bank of grond raken.

Houd je lichaam recht: Tijdens het tillen moet je lichaam zo recht mogelijk blijven, alsof je een plank bent. Laat je heupen dus niet zakken. Je rug mag ook niet buigen. Dit vergt enorm veel controle vanuit je core, met name de diepe buikspieren.

Langzaam laten zakken: Laat je benen en heupen gecontroleerd zakken. Niet ineens de spanning loslaten, maar langzaam elke centimeter afleggen. Laat je benen niet de grond raken, want zo blijft de spanning op je buikspieren behouden.

Herhalingen en sets:

  • Voor beginners: 3 sets van 5-8 herhalingen, met de focus op perfecte vorm. Is dit te zwaar voor je, dan kun je beginnen met je knieën gebogen en na verloop van tijd werken naar gestrekte benen.
  • Voor gevorderden: Streef naar 3 sets van 10-12 herhalingen met volledig gestrekte benen.

2. Hanging Leg Raise

De ultieme onderbuikkiller? Zeer zeker. Dit is dé oefening die je onderste buikspieren doet branden zoals geen andere. Elke keer dat je je benen omhoog trekt, neemt de spanning in je core toe, en vraag je je waarschijnlijk af: hoe lang nog?

  • Hang aan een pull-up bar met je armen gestrekt en je lichaam volledig recht.
  • Til je benen langzaam op tot ze parallel aan de vloer zijn of hoger, waarbij je je buikspieren maximaal aanspant.
  • Laat je benen langzaam weer zakken zonder te slingeren, zodat je buikspieren constant onder spanning blijven.
  • Begin met 3 sets van 8-10 herhalingen. Focus op vorm en controle, niet snelheid

Hanging Leg Raise staat op jouw to-do list als je hardnekkig vet rond je onderbuik wilt aanpakken, terwijl je langzaam maar zeker die onderste buikspieren zichtbaar maakt.

3. Ab Wheel Rollout

Als er één simpel apparaat is die garant staat voor een zware workout, dan is het wel de ab wheel. Dit stukje fitnessapparatuur is goedkoop in aanschaf, maar uitstekend om je buikspieren aan het werk te zetten, met slechts één simpele beweging.

Het vereist serieuze controle en kracht om dit wiel correct te gebruiken, helemaal als je de oefeningen staand zou doen! Bovendien zullen je schouders, rug en armen ook continu actief zijn.

  • Begin op je knieën (of staand) met het ab wheel voor je op de grond.
  • Rol langzaam naar voren terwijl je je buikspieren aanspant en je rug recht houdt.
  • Rol zo ver mogelijk uit zonder je rug te laten doorhangen, en rol vervolgens terug naar de beginpositie.
  • Werk toe naar 3 sets van 10-12 herhalingen.

Tip: Wanneer je merkt dat je rug begint te buigen tijdens het uitrollen, stop dan en rol terug. Zo houd je de spanning op je buikspieren.

4. L-Sits Hold

Deze workout komt rechtstreeks uit de calisthenics, wat wil zeggen dat je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt voor je kracht- en balanstraining. De perfecte oefening voor coreversterking, schouderstabilisatie en armtraining. En het enige dat je hoeft te doen is jezelf met gestrekte armen van de grond tillen en je benen in een rechte lijn houden. Simpel, toch? Nou, dat is totdat je buikspieren beginnen te branden!

  • Startpositie: Zet je handen op de randen van parallettes, stevige stoelen, of direct op de grond naast je heupen. Duw jezelf omhoog, zodat je billen van de grond komen en je armen volledig gestrekt zijn.
  • Beweging: Til je benen recht vooruit en houd ze gestrekt, zodat je lichaam een ‘L’-vorm vormt. Span je buikspieren en houd je benen zo hoog mogelijk.
  • Vasthouden: Houd deze positie vast. Kijk eens hoe lang je het kunt, zonder dat je heupen zakken of je rug inzakt. Focus op een stabiele houding!

Herhalingen en sets:

  • Beginners: 3 sets van 10-15 seconden vasthouden.
  • Gevorderden: 3 sets van 20-30 seconden of langer.

5. Weighted Decline Sit-Up

Deze lijst van zware buikspieroefeningen zou niet compleet zijn zonder een van de meest zware buikspierenoefeningen die je in de gym zou doen. De Weighted Decline Sit-Up neemt de klassieke sit-up en gooit er een hoop extra uitdaging bovenop door je op een helling te leggen én extra gewicht toe te voegen.

De decline-bank van tenminste 45 graden helpt je buikspieren onder maximale spanning te houden.

  • Startpositie: Ga liggen op een decline bank met een gewicht (zoals een schijf of dumbbell) tegen je borst aangeklemd.
  • Beweging: Span je buikspieren aan en kom langzaam omhoog in een sit-up, terwijl je het gewicht stevig tegen je vasthoudt. Focus op controle. Voorkom dus dat je jezelf naar boven slingert!
  • Terugkeer: Laat jezelf langzaam zakken zonder de spanning in je buikspieren te verliezen.

Herhalingen en sets:

  • Beginners: 3 sets van 8-10 herhalingen met een licht gewicht.
  • Gevorderden: 3 sets van 12-15 herhalingen met een zwaarder gewicht.

Tip: Begin met een lichter gewicht en elke set zorg je voor zwaardere schijven, met 1 á 2 minder aantal reps, voor de extra progressieve overbelasting.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!