Wat is de Beste Detox Kuur Methode om te Volgen? 3 Keuzes

Het zal je niet zijn ontgaan dat detoxen de afgelopen tijd enorm populair is geworden. Detoxen kan op diverse manieren, van pillen tot sapjes tot volledige wellness-vakanties. Door al deze verschillende manieren, die allemaal hun eigen voor- en nadelen kennen, is het soms moeilijk om erachter te komen wat voor detoxmethode je nu het beste kan volgen..

In dit artikel zal er eerst worden uitgelegd wat detoxen precies inhoudt en voor wie een detoxkuur wel of juist níet geschikt is. Met deze informatie kun je bepalen of je met een detoxkuur wilt gaan beginnen. Als je keuze op het detoxen valt, ben je natuurlijk benieuwd welke kuur nou de beste is. In dit artikel zul je een top 3 van de beste detoxmethodes lezen, om jou te helpen een keuze te maken!

Wat houdt ‘detoxen’ in?

Detoxen wordt vaak gebruikt als iemand gewicht wilt verliezen, maar een detoxdieet kan ook worden ingezet om een specifiek orgaan of het gehele lichaam te ontgiften. Een detoxdieet is vaak een oplossing voor de korte termijn. Tijdens het detoxen worden toxines (schadelijke stoffen) uit het lichaam afgevoerd, ofwel verwijderd (bron). Toxines zijn bijvoorbeeld terug te vinden in bewerkte voedingsmiddelen, waar we er vandaag de dag vaak veel van binnen krijgen.

Zoals benoemd, wordt detoxen niet alleen gebruikt om af te vallen, al is dit wel de meest gehoorde reden om te beginnen met een detoxdieet. Een paar andere redenen om je lichaam te ontgiften, zijn de volgende (bron):

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Hormoononevenwichtigheden

Detoxen kan op diverse manieren, maar de meest populaire manier is de detoxsapkuur. Tijdens deze sapkuur vervang je je dagelijkse maaltijden door sapjes, die vaak volledig bestaan uit groente en fruit. Een detoxsapkuur is een kortetermijnoplossing en wordt gemiddeld maar één tot drie dagen gedaan (bron).

Door het afvoeren van gif- en afvalstoffen en het toedienen van enkel gezonde voedingsstoffen (groente en fruit) heeft een sapkuur vele gezondheidseffecten. Bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers worden vermeden bij dit dieet door het weglaten van andere maaltijden, en enkel de vitamines en vezels van groente en fruit worden ingenomen.

Wanneer is een detoxkuur geschikt?

Een detoxkuur kent niet veel nadelen indien hij voorzichtig en goed wordt uitgevoerd, en is hierdoor voor bijna elke volwassene geschikt. Voornamelijk mensen met bepaalde gezondheidsklachten hebben veel aan de voordelen van een detoxdieet (bron). Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor het nut van detoxen, maar onderstaande gezondheidsklachten zouden door een detoxdieet kunnen worden verbeterd:

 • Gewrichtspijn of spierpijn
 • Chronische verteringsklachten
 • Allergieën
 • Depressieve klachten

Zoals eerder benoemd, zouden vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en hormoononevenwichtigheden ook kunnen worden verbeterd door het volgen van een detoxdieet. Ondanks dat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking van detoxen, is het zeker aan te raden om te proberen als je last hebt van één of meerdere van deze gezondheidsproblemen. Voor veel andere mensen geeft een detoxdieet namelijk veel voordelen.

Wanneer is een detoxkuur níet geschikt?

Uiteraard is een detoxkuur niet voor iedereen en niet op elk moment aan te raden. Tijdens een detoxdieet leef je enkel op groente- en fruitsapjes, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen tekort kunt komen. Daarnaast zit je erg onder je calorieën tijdens dit dieet, wat voor sommige mensen positief is, maar voor andere mensen ook gevaarlijk kan zijn.

Voor de volgende mensen is een detoxdieet hierom af te raden:

 • Zwangere vrouwen
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met ondergewicht
 • Mensen die schildklierproblemen hebben
 • Mensen die lijden aan hart- en vaatziekten
 • Mensen die lijden aan diabetes

Ook bepaald medicijngebruik kan in combinatie met detoxen gevaarlijk zijn en complicaties geven. Daarom is het belangrijk om eerst met de huisarts te overleggen of je een detoxsapkuur kunt volgen terwijl je specifieke mediatie slikt.

Een detoxkuur is voor bijna iedereen aan te raden, aangezien hij veel gezondheidsvoordelen heeft. Wel moet je oppassen dat het bij sommige gezondheidsklachten geen oplossing biedt, maar juist gevaarlijk is. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts.

Wat zijn de beste detoxkuurmethoden?

Als je er inmiddels van overtuigd bent dat je een detoxkuur wilt volgen, wil je natuurlijk graag weten wat de beste detoxkuurmethoden zijn. De beste drie soorten detoxkuur staan hieronder omschreven in de juiste volgorde! Nummer 1 is hier veruit de meest favoriete vorm van detoxen, en is sterk aan te raden.

1. Sapkuur (van Happy Juicy)

Het werd al eerder benoemd, maar een sapkuur is de meest populaire manier van detoxen. Het is makkelijk, het hoeft niet duur te zijn en het werkt perfect om in korte tijd af te vallen of je lichaam te ontgiften.

Een sapkuur kun je zelf voorbereiden door recepten te zoeken en groente en fruit in te slaan, maar dit is voor sommige mensen wel een hoop gedoe. Alle groentes en fruit moeten geschild en gesneden worden, je moet een blender of sapcentrifuge inslaan en er maar op goede hoop van uitgaan dat je gekozen recept lekker is en de juiste voedingsstoffen bevat.

Daarom kan het een hoop tijd en energie besparen om een kant-en-klare sapkuur te kopen, waarbij Happy Juicy een grote aanrader is. De sapjes van Happy Juicy bevatten gemiddeld meer dan 7 gezonde ingrediënten en ruim 250 gram groente en fruit per sapje. Deze groentes en fruit zijn via een slowjuicer geperst (bron).

Door de slowjuicer-methode worden de groentes en fruit langzaam en koud geperst, waardoor de meeste vitamines en mineralen in de sapjes terechtkomen. Bij gebruik van een normale blender gaan er daarentegen veel voedingsstoffen verloren door de hitte die zo’n apparaat produceert.

Ook worden er aan de sapjes van Happy Juicy geen suikers of kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd, waardoor de sapjes 100% puur en natuurlijk zijn. Een echte aanrader dus! Happy Juicy heeft zes sapjes die uit 70% groentes bestaan. Dit zijn de volgende:

 • Kurkuma Geel (gele wortel, appel, witte kool, gele biet, komkommer, citroen, gember, kurkuma)
 • Wortel Weerstand (wortel, ananas, appel, gember, gele paprika, limoen, goji-bessen)
 • Blushing Boost (venkel, pastinaak, appel, gele wortel, komkommer, ananas, bleekselderij, rode biet, limoen)
 • Royaal Rood (rode biet, bleekselderij, bataat, courgette, gember, peer, citroen, camu camu)
 • Bieten Boost (rode biet, wortel, appel, peer, bleekselderij, gember, citroen)
 • Groene Verjonging (broccoli, venkel, spinazie, komkommer, citroen, appel, peer, munt, spirulina)

Zoals je ziet, bevat elk van deze sapjes een powerfood als kurkuma, gember of spirulina. Naast deze zes sapjes verkoopt Happy Juicy ook drie sapjes die 100% uit groentes bestaan.

Bekijk hier de sapkuren van Happy Juicy

2. Teatox

Een andere bekende manier van detoxen is het drinken van detoxthee. Dit wordt ook wel een teatox genoemd. Detoxthee is vaak een kruidenthee die fytonutriënten bevat, wat helpt bij het versnellen van gewichtsverlies (bron). Fytonutriënten versnellen het metabolisme en vergroten de vetverbrandingscapaciteiten van het lichaam, maar hebben ook andere gezondheidsfuncties.

Fytonutriënten zorgen namelijk ook voor een gezonde lever door de leverfunctie te verbeteren en het spijsverteringskanaal op te ruimen. Ook zorgen de antioxidanten in detoxthee ervoor dat gifstoffen worden weggespoeld. Hierdoor ontgiften ze het lichaam en helpen ze om een gezond gewicht te behouden.

Er zijn verschillende soorten detoxthee die helpen bij gewichtsverlies. Een populair voorbeeld hiervan is groene thee. Groente thee zit vol met antioxidanten en heeft een hoge concentratie van EGCG (epigallocatechine), wat zou helpen om gewicht te verliezen. Groente thee stimuleert de stofwisseling en zorgt hierdoor voor vetverbranding. Ook gemberthee is een bijzonder gezonde thee; deze thee ondersteunt je spijsvertering en heeft een ontstekingsremmende werking.

3. Mini-detox

Naast de ‘extreme’ vormen van detoxen, zoals het enkel drinken van sapjes of 24 uur vasten, kun je ook een milde vorm van detox aanhouden. Zo kun je ervoor kiezen om gedeeltelijk te vasten, door bepaalde tijden uit te kiezen waarbinnen je mag eten en waarbuiten je moet vasten. Zo kun je ervoor kiezen om tussen 10:00 en 18:00 te eten en voor en na deze tijd te vasten. De voordelen van vasten zijn dat het het proces van celherstel zou stimuleren en de lever zou reinigen (bron).

Een andere belangrijke manier om te detoxen klinkt wellicht simpel, maar is wel noodzakelijk: een gezondere leefstijl aanhouden, ofwel gezonder eten en meer bewegen. Mensen denken soms dat detoxen dé oplossing is om gewicht te verliezen en te ontgiften, maar vaak is dit een kortetermijnoplossing.

Als je weinig beweegt en veel ongezonde voeding eet, kan een korte sapkuur zorgen voor gewichtsverlies, maar is de kans groot dat je hierna weer terugvalt in de oude leefstijl en je oude gewicht weer terugkrijgt.

Hierdoor is het belangrijk om over het algemeen meer groente en fruit te eten, minder alcohol te drinken en te roken, minder bewerkte voedingsstoffen binnen te krijgen én meer te bewegen. Door lichaamsbeweging wordt de ademhaling verhoogd en de bloedcirculatie bevorderd, wat ertoe leidt dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!