Mooie buikspieren, die wil natuurlijk iedereen wil, maar er komt een stuk meer bij kijken dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Dat je flink moet zweten in de sportschool, dat snappen de meeste mensen van tevoren ook wel, maar je moet ook nog eens gericht trainen om ervoor te zorgen dat alle spiergroepen in je buik de aandacht krijgen die ze verdienen.
Eén van deze spiergroepen heet de rechte buikspieren, en dat is de groep waarop we in dit artikel inzoomen. Waarom is het zo belangrijk om ook die buikspieren goed te trainen, welke oefeningen helpen je daarbij het beste, en waar moet je op letten? Dat alles ontdek je in dit artikel, dus lees vooral door als jij hier serieus werk van wil maken!
Wat zijn je rechte buikspieren en waar zitten ze?
Voordat we beginnen over het trainen van je rechte buikspieren, is het natuurlijk wel zo handig als we allemaal een beetje weten waar we het over hebben.
Daarom zal ik dit artikel beginnen met een korte basisuitleg over je rechte buikspieren: wat zijn dit eigenlijk voor spieren, waar zitten ze, en wat doen ze eigenlijk? Straks weet jij het allemaal.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn je buikspieren een spiergroep die kan worden onderverdeeld in kleinere spiergroepen. Het gaat om de volgende groepen:
De voorste buikspieren
De achterste buikspieren
De buitenste buikspieren
De rechte buikspier(en), ook wel de musculus rectus abdominis genoemd, is onderdeel van de voorste buikspieren. Ze bevinden zich dus vooraan de buik, en behoren tot de meer zichtbare spieren.
Als je denkt aan een sixpack, de blokjes die zichtbaar zijn bij iemand met een gespierde buik, dan denk je aan de rechte buikspier. De spier is namelijk onderverdeeld in segmenten door een aantal tussenpezen, die zorgen voor dat herkenbare wasbordje. Om die redenen wordt deze spier ook wel een meerbuikige spier genoemd.
“Als je denkt aan buikspieren, dan denk je waarschijnlijk vooral aan deze spier.”
Deze spier speelt dus een belangrijke esthetische rol als je graag mooie buikspieren wil hebben, maar natuurlijk heeft deze spier, net als alle spieren in je lichaam, ook een aantal praktische functies. Zo zou het kantelen van je bekken of het buigen van je romp niet mogelijk zijn zonder deze spieren, dus het is wel degelijk een bijzonder essentiële spier voor je dagelijkse functioneren.
Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!
Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.
Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.
Waarom is het belangrijk om je rechte buikspier te trainen?
Oké, als jij al hebt besloten dat je graag je buikspieren wil trainen, dan hoef ik je er waarschijnlijk niet meer van te overtuigen dat je ook je rechte buikspieren moet trainen. Die mooie sixpack die je waarschijnlijk graag wil, is hoogstwaarschijnlijk al reden genoeg.
Toch wil ik benadrukken dat er ook andere heel goede redenen zijn om je rechte buikspieren te trainen, die ik nog even voor je zal benoemen.
“Een sixpack is niet alleen ontzettend mooi, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!”
Zoals ik net al aangaf, spelen deze buikspieren bij tal van dagelijkse bewegingen een rol. Om die reden kan het trainen van je rechte buikspieren wonderen doen voor een beter postuur. Je gaat vrijwel automatisch je rug rechter houden en meer rechtop lopen als je sterkere rechte buikspieren hebt. Op die manier voorkom je een hoop vervelende klachten, zoals rug- en nekpijn.
Daarnaast speelt deze spier een belangrijke rol bij je ademhaling. Sterke buikspieren maken het makkelijker om krachtig in en uit te ademen. Dit is niet alleen handig bij het trainen, waarbij je jezelf moet weten te voorzien van voldoende zuurstof, maar het kan ook serieuzere ademhalingsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Nog een goede reden dus om deze spieren te trainen!
Tot slot spelen je buikspieren in het algemeen, en dus ook je rechte buikspieren, een rol bij het op zijn plek houden van je organen. Sterkere buikspieren betekenen daarom minder beweegruimte voor je organen, wat goed is voor het functioneren van die organen. Van je maag krijg je bijvoorbeeld minder snel last wanneer je goed getrainde buikspieren hebt.
Waar moet ik op letten bij het trainen van mijn rechte buikspieren? 2 tips
Het kiezen van de juiste oefeningen is natuurlijk belangrijk als je effectief je rechte buikspieren wil trainen, maar daarmee ben je er helaas nog niet. Het is daarnaast namelijk van belang dat je ook een aantal andere zaken in acht neemt. Gelukkig kan ik je daarmee helpen, en wel aan de hand van de volgende tips:
Zorg voor consistentie in je trainingsschema
Zorg voor een lage hoeveelheid lichaamsvet
Tip 1: Zorg voor consistentie in je trainingsschema
Het is natuurlijk belangrijk dat je bereid bent om je in te zetten voor je training, en om de juiste oefeningen uit te kiezen, maar daarmee ben je er helaas nog niet.
Minstens net zo belangrijk is een consistent trainingsschema waar je je ook echt aan houdt. Als je je rechte buikspieren tussen trainingen weer te lang laat versloffen, dan komt er van al je inspanningen weinig terecht.
Over het algemeen zul je je rechte buikspieren zo’n twee of drie keer per week moeten trainen. Minder dan dit maakt je training ineffectief, en meer dan dit geeft de spieren geen tijd om te herstellen, wat juist nodig is om spiermassa te kweken.
Spiermassa vorm je namelijk niet tijdens het trainen, maar tijdens het herstellen, want pas tijdens het herstel wordt extra spierweefsel aangemaakt.
“Pompen in de sportschool is volkomen zinloos een zonde van je tijd als je het niet consequent doet.”
Bovendien moet je zorgen voor consistentie in de belasting van je spieren. Belast je je spieren afwisselend veel of weinig, dan zul je ofwel niks hebben aan die lichte trainingen, danwel je spieren compleet overvallen met die zwaardere trainingen en ze overmatig beschadigen.
Wees dus consequent in de zwaarte van je training, en bouw dit consequent op naarmate je hier langere tijd mee bezig bent.
Tip 2: Zorg voor een lage hoeveelheid lichaamsvet
Laten we wel wezen: de gezondheidseffecten van sterkere schuine buikspieren zijn natuurlijk fijn, maar waarschijnlijk is dat niet de hoofdreden dat jij deze spieren wil trainen.
Waarschijnlijk wil je vooral ‘gewoon’ een mooie sixpack, en daarvoor is niet alleen je spiermassa belangrijk, maar ook je hoeveelheid buikvet. Als je sixpack achter een laagje vet verstopt zit, zal niemand hem immers kunnen bewonderen.
“Je gaat toch niet ontzettend veel tijd en moeite stoppen in spieren waar je vervolgens niet mee kan pronken?”
Voor het opbouwen van spieren geldt eigenlijk hetzelfde als voor het verliezen van vet: een juist voedingspatroon is minstens zo belangrijk als lichamelijke inspanning.
Het is van belang dat je geen voedingsmiddelen eet waar je van aankomt (want je wil niet dat die buikspieren verdwijnen onder een laagje vet), maar wél de voedingsmiddelen binnenkrijgt die je nodig hebt om spiermassa op te kunnen bouwen.
Daarnaast kan het ook geen kwaad om wat vaker vetverbrandende oefeningen te doen, die misschien niet direct gericht zijn op het kweken van spiermassa. Wat voor oefeningen dit precies zijn, kun je elders wel vinden (waaronder via artikelen op deze site), maar ik zal je toch nog een korte (onvolledige) opsomming geven van oefeningen die je helpen bij het verliezen van vetmassa:
Burpees
Squats
Walking Lunges
HIIT-cardio (en eigenlijk cardio over het algemeen)
Kettlebell swings
Deadlifts
Daarnaast is het goed om te weten dat gericht vet verliezen onmogelijk is. Je wil je misschien het liefst specifiek richten op het vet rond je buik, omdat dat het vet is dat je buikspieren minder zichtbaar maakt, maar dat is helaas onmogelijk. Je zult je dus moeten richten op het verliezen van vet in het algemeen, en dan zal je buikvet vanzelf verminderen.
De 3 beste oefeningen voor het trainen van je rechte buikspieren
Nu we de basisvoorwaarden voor het krijgen van een sixpack hebben besproken, is het eindelijk tijd om de hoofdvraag van dit artikel te beantwoorden: wat zijn nu de beste oefeningen voor het trainen van je rechte buikspieren? Dat ga ik nu vertellen, en ik zal je ook uitleggen hoe je die oefeningen correct uitvoert. Het gaat om de volgende oefeningen:
De klassieke crunch
De sit-up
De ab crunch met machine
Oefening 1: De klassieke crunch
Het is een klassieker, en dat is niet voor niets! De crunch is allereerst een ontzettend populaire oefening omdat hij de buikspieren isoleert en dus enorm effectief is voor het trainen van je buikspieren (en dan vooral je rechte).
Wil jij een mooie sixpack trainen, dan is deze oefening daar dus bij uitstek geschikt voor.
Daarnaast is het een oefening die zonder hulpmiddelen kan worden uitgevoerd. Een matje kan helpen als de ondergrond wat oncomfortabel ligt, maar als het moet, kan je deze oefening overal en altijd uitvoeren, omdat je er alleen je eigen lichaam voor nodig hebt.
Zo voer je een crunch op de juiste manier uit:
Ga op je rug op de vloer (of dus op een matje) liggen. Houd je rug recht op de grond, je knieën naar het plafond gericht, en je voeten plat op de grond. Dit is je basispositie.
Breng vervolgens met aangespannen buikspieren je borst richting je knieën. Je doet het goed als je wervelkolom zich kromt, want dan zet je specifiek je buikspieren aan het werk. Laat je nek echter niet mee krommen met je wervelkolom, want dat is slecht voor je nek.
Houd deze positie enkele seconden vast.
Zak vervolgens gecontroleerd weer terug naar de basispositie.
Oefening 2: De sit-up
Weer zo’n oefening die je waarschijnlijk erg bekend in de oren klinkt, maar ook nu is daar weer een goede reden voor. Ook de sit-up is met recht een klassieker, en weer zo’n oefening die je zonder hulpmiddelen kan uitvoeren. Met sit-ups target je iets meer spieren dan met crunches, maar toch richt je je primair op je rechte buikspieren.
Zo gaat een juiste sit- up in zijn werk:
Ga met je rug op de grond liggen (of op een matje), met gebogen benen en je voeten plat op de grond.
Leg je armen gekruist op je bovenlichaam met je handen op je schouder, of leg je handen achter je oren. Doe je het laatste, zorg dat wel dat je ze tijdens de oefening niet gebruikt om jezelf omhoog te trekken.
Til je hoofd en je bovenlichaam zo ver mogelijk van de grond.
Keer langzaam en gecontroleerd terug naar de beginpositie.
Het kan helpen om in te ademen wanneer je omhoog gaat, en uit te ademen op de terugweg.
Oefening 3: De ab crunch met machine
Deze oefening lijkt op de vorige, met het verschil dat er nu een machine in het spel is. Je gebruikt dus niet je lichaamsgewicht, maar het gewicht van de machine. Met deze oefening train je meerdere spieren, maar je richt je met name op je buikspieren.
Daarnaast helpt deze oefening je metabolisme te verhogen waardoor je meer vet verbrandt, wat natuurlijk goed is voor de zichtbaarheid van je rechte buikspieren!
Zo doe je deze oefening:
Doe je onderarmen om de armleuning en plaats je rug stevig en recht tegen de rugleuning. Zorg ervoor dat je hoog genoeg zit, zodat je voeten niet de grond raken als je ze laat bungelen.
Leg je voeten plat op of plaats ze achter de voetensteun.
Breng je borst langzaam richting je knieën terwijl je je rug recht houdt.
Houd deze houding een paar seconden vast, en keer vervolgens gecontroleerd weer terug naar de startpositie.
Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen
Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.
Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!
Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:
Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!
Super! Vul Hieronder Je Voornaam en E-mail In en Download Mijn Weekmenu + Recepten
Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.
Voeg een reactie toe