Je hebt een wasbord of een hangbuikje, in beide gevallen wil je dit aanpakken: je bent namelijk altijd bezig met je buik(spieren). Logisch ook! Je gebruikt je buikspieren vaker dan je denkt. Om er een schepje bovenop te doen: er is bijna geen beweging waarbij je buikspieren niet betrokken zijn. Dit spiersysteem in je core vormt het centrum van je kracht, vanwaar alle bewegingen worden aangestuurd. Wat er gebeurt bij slappe buikspieren? Als je buikspieren niet sterk genoeg zijn om bewegingen uit te voeren, gaat het lichaam dit compenseren door andere delen van het lichaam te gebruiken. Gevolg: overbelasting van bijvoorbeeld je rug.
Mensen die niet genoeg kracht hebben in hun buikspieren krijgen last van pijn in hun onderrug. Om dit te voorkomen, kunnen buikspieroefeningen helpen. Het trainen van deze spiergroep is niet alleen goed voor een heuse sixpack, maar ook voor de rest van je lichaam.
Veel oefeningen voor buikspieren zijn gericht op de oppervlakkige spieren. Toch is het juist de bedoeling om de dieper gelegen buikspier aan te pakken. Zo verbeter je je lichaamshouding zowel als de kracht in je buik. Deze spier staat bekend als muscules transversus abdominis. Lastige benaming, dus vast lastige oefeningen. Fout gedacht! Het zijn namelijk simpele oefeningen die je makkelijk thuis kunt uitvoeren.
De oorzaken van buikvet
Menig man en vrouw is niet blij met de buikvetjes. Je vraagt je iedere dag af waarom buikvet niet in de sauna kan wegsmelten. Oké oké, ieder pondje gaat door het mondje. Toch zijn de misleidende advertenties op het internet heel aantrekkelijk voor de luie mensen onder ons. Heb jij je weleens afgevraagd wat de oorzaken zijn van je buikvet? En wat kun je het beste vermijden voor een wasbordje?
Frisdrank = slecht
Cola, cassis, Fanta; laat alles maar in de winkel staan. Je lichaam is je dankbaar wanneer je deze suikerbommen vermijdt. De boosdoener is in dit geval suiker. Het laat je verlangen naar meer en meer en nog meer zoet. Nog niet geheel overtuigd? Als je een paar keer per dag frisdrank nuttigt, wordt je taille maar liefst vijf keer sneller dik.
Maak gebruik van kleinere borden
Een diëtist geeft vaak het advies om kleinere borden te gebruiken tijdens het eten. Wat gebeurt er wanneer wij te veel eten? Het antwoord zal je niet verblijden. Hoe groter je bord, hoe meer je opschept. Je lichaam moet al dit eten verwerken. Dit gebeurt door het op te slaan als vet. Precies hetgeen je niet wilt!
Eet op tijd
Ga je slapen na de consumptie van een grote maaltijd, dan verbrandt je lichaam maar een klein gedeelte van je kwabbetjes. Houd ongeveer drie uur voor je bedtijd aan als je laatste optie om te genieten van een late night snack. Dit verkleint het risico op maagzuur en slechte spijsvertering.
Emotie-eten is niet goed
Probeer bewust om te gaan met je hunkeringen naar eten. Als je eet wanneer je boos of verdrietig bent, heb je er geen profijt van op de lange termijn. Het enige wat je na emotie-eten overhoudt, is een naar gevoel over jezelf.
Vet is goed, te veel niet
In dit geval gaat het niet over zakken chips en druipende hamburgers. Nee, wij hebben het over gezonde vetten zoals avocado, noten en vette vis. Onverzadigde vetten hebben namelijk veel goede eigenschappen om je buikvet in te perken.
Slapen!
Een favoriete bezigheid van menig mens: slapen. Voldoende slaap betekent een verlaagd cortisolgehalte. Dit stresshormoon heeft controle over de productie van leptine. Leptine reguleert op haar beurt weer de eetlust in het lichaam. Een volwassene heeft gemiddeld tussen zeven en negen uur slaap nodig per dag.
Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!
Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.
Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.
5 grootste misverstanden over strakke buikspieren
Nu het bekend is waardoor je buikvet krijgt, is het tijd om een paar mythes en misverstanden te ontrafelen over je blokjesbuik – of iets dat erop lijkt. Natuurlijk kun je naar wondermiddeltjes grijpen die je beloven om binnen de kortste keren volledig afgetraind te zijn. Je zult echter toch zelf aan de slag moeten. Houd deze vijf misverstanden in je achterhoofd.
Misverstand 1: het moet pijn doen
Buikspieren krijg je door pijn te voelen in je core. Nee! Het branderige gevoel dat je krijgt wanneer je met een oefening bezig bent, is het oververmoeid maken van je spieren door teveel herhalingen. De spieren in je buik verliezen zo hun kracht om de oefening goed uit te voeren. Hierdoor kun je andere delen van je lichaam overbelasten, zoals de lage rug.
Misverstand 2: herhalingen zijn het beste middel
Het beste middel tegen buikvet is het verbranden van dit blubber. Het is dus niet: hoe meer herhalingen je doet, hoe zichtbaarder de buikspieren worden. Het is beter om je te verdiepen in kwaliteit van een workout dan de kwantiteit.
Misverstand 3: buikspieroefeningen verbranden vet
Dit is een pijnlijke voor vrouwen. Buikspieroefeningen hebben namelijk een minimaal effect op het verbranden van buikvet. Het overtollige vetweefsel kun je alleen tegengaan door grote spiergroepen te trainen. Denk hierbij aan je billen, bovenbenen en hamstrings. Buikspierenoefeningen zijn wel goed voor het versterken van je spieren, die je doorgaans voor alle bewegingen gebruikt.
Misverstand 4: crunches en sit-ups leiden tot lage rugpijn
In essentie is de functie van buikspieren om het lichaam rechtop te houden en de romp te buigen. Crunches en sit-ups zijn goede buikspieroefeningen voor het versterken van je core. Mits ze goed uitgevoerd worden. Vaak wordt lage rugpijn in verband gebracht met deze oefeningen. Het is belangrijk om, zoals bij iedere andere oefening, de techniek te beheersen zodat je blessures en verwondingen voorkomt. Doe je de oefeningen vanuit de nek, dan kun je inderdaad last krijgen van de onderrug en nek.
Misverstand 5: begin je training met buikspieroefeningen
Begin je een training op de sportschool met buikspieroefeningen, dan is het hoog tijd om het roer om te gooien. Buikspieroefeningen aan de start van een sessie kunnen zorgen voor vermoeide spieren. Het gevolg hiervan is dat oefeningen als squats en lunges zwaarder aanvoelen. Juist bij deze groepen waarbij je het meeste vet verbrandt, moet je optimaal presteren. Zorg er dus voor dat je de buikspieroefeningen pas op het einde van de sessie traint.
Buikspieroefeningen bij lage rugpijn
De misverstanden zijn de wereld uit geholpen en het is duidelijk waardoor buikvet ontstaat. Nu rest er nog een ding: buikspieroefeningen bij lage rugpijn. Of je nu pijn in je rug hebt door verkeerde oefeningen die je nek en onderrug overbelasten, of je hebt last van chronische rugpijn: deze buikspieroefeningen zorgen ervoor dat ook jij blokjes kunt tellen. Het is daarnaast ook de bedoeling om je voedingspatroon aan te passen!
Om te beginnen is er een aantal zaken om op te letten tijdens buikspieroefeningen bij lage rugpijn. Trek niet aan je nek, maar leg je handen achter je oren. Houd je kin ingetrokken en probeer je lichaam zo stil mogelijk te houden terwijl je omhoog komt. Bovendien kun je buikspieren het beste om de dag trainen.
Oefening 1: de crunches
Zorg ervoor dat je onderrug de grond raakt wanneer je ligt. Dit is de uitgangspositie van deze oefening. Door je armen gekruist voor je borst te houden, kun je niet smokkelen met je nek. Zet je voeten plat op de grond, in een lijn met je schouders. Belangrijk: span je buikspieren aan. Nu komt de crunch. Rol jezelf zo ver mogelijk naar voren zonder dat je onderrug van de vloer komt en je kin de borst raakt. Eenmaal boven span je de buikspieren extra aan en kom je rustig neer. Blijf tijdens de gehele oefening je buikspieren aanspannen. De ademhaling is hierbij belangrijk; adem in tijdens de neerwaartse beweging en adem uit tijdens het omhoog komen. Doe zoveel mogelijk sets, maar zorg ervoor dat je je rug niet overbelast.
Oefening 2: de plank
Dit is een zware buikspieroefening voor beginners en gevorderden. Ga met je gezicht naar beneden liggen op een matje. Houd je ellebogen naast je borst met de handpalmen naar beneden. Duw jezelf in een geheel van de vloer, zodat je als een plank staat. Je steunt alleen op je handen en tenen. Trek de buikspieren in! Zorg ervoor dat je rug niet hol of bol wordt, maar houd deze recht. Begin met dertig secondes tot een minuut, in sets van drie.
Oefening 3: de obliques
Deze oefening is goed voor een krachtige core en een goede lichaamshouding. Ga liggen op de mat met je knieën gebogen. Je voeten dienen op heupbreedte te staan en je onderrug raakt de ondergrond. Plaats je armen naast je oren en reik met je rechterelleboog de linkerknie aan. En andersom. Zorg ervoor dat je hoofd stil blijft, terwijl jij recht voor je uit kijkt.
Oefening 4: de lage rugoefening
Dit is een goede oefening voor het versterken van je onderrug. Ga op je buik liggen en zet je handen voor je neer. De heupen blijven op de grond terwijl je de buikspieren aanspant. Duw jezelf omhoog en maak een boog van je rug. Ga geleidelijk omhoog en forceer het niet.
Oefening 5: de fiets
Dit is een oefening die je meeneemt naar het verleden. Als 3-jarige op de bank met je vader. Nu kun je het makkelijk alleen. Ga op de vloer liggen met je onderrug recht tegen de ondergrond aan. Breng je handen achter je hoofd en buig je knieën. Nu kun je beginnen met de fietsbeweging. Te makkelijk? Maak het dan iets moeilijker door met je elleboog naar de tegenovergestelde knie te bewegen. Blijf rustig ademhalen.
Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen
Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.
Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!
Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:
Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!
Super! Vul Hieronder Je Voornaam en E-mail In en Download Mijn Weekmenu + Recepten
Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.