Cellulite Bestrijden: 9 Gouden Tips + Verschil Met Cellulitis

We willen er allemaal verzorgd uitzien en het liefst hebben we een zo glad mogelijke huid. Toch zijn er veel mensen die dit maar niet voor elkaar krijgen, omdat ze last hebben van putjes, kuiltjes en deukjes in de huid. Ook komt het vaak voor dat men last heeft van (kleine) zichtbare vetophopingen. Kortom: men heeft last van cellulite.

In dit artikel ga ik in op de vraag wat cellulite precies is, wat je eraan kunt doen en hoe cellulite zich onderscheidt van een andere aandoening met de naam cellulitis. Tot slot geef ik de 9 beste tips om weer van je cellulite af te komen. Zo kun je weer genieten van een mooie en gladde huid en hoef je niet geremd te voelen door oneffenheden!

Wat is cellulite?

Met cellulite bedoelen we het verschijnen van kuiltjes in de huid. Deze komen voornamelijk voor bij vrouwen; 4 op de 5 vrouwen krijgt hiermee te maken, mannen hebben veel minder vaak last van cellulite. De kuiltjes in de huid ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel van structuur verandert. Dit betekent dat de verhouding tussen spier-, vet- en bindweefsel verandert.

Als je last hebt van cellulite, worden er ook dikwijls knobbeltjes voelbaar of het je last van een knobbelige huid. Deze knobbeligheid vindt zijn oorzaak in het feit dat zich vet onder de huidoppervlakte heeft opgehoopt.

Dit kan op termijn leiden tot een ingrijpende verandering van het uiterlijk van de huid.

Cellulite is heel goed aan te pakken, maar geloof niet in fabeltjes over het verhelpen ervan door middel van crèmes. Waarom deze crèmes niet werken, lees je in dit artikel.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

Wat is het verschil tussen cellulite en cellulitis?

Cellulite wordt heel vaak door elkaar gehaald met cellulitis. Hoewel cellulitis ook een graverend effect op de huid heeft, gaat het hier om een heel andere aandoening. Naast het feit dat beide zaken te maken hebben met de toestand van de huid, lijken de benamingen nogal veel op elkaar. Toch is cellulitis iets compleet anders: het gaat hierbij om een onderhuidse bacteriële infectie.

Een overzicht van symptomen van cellulite

Er zijn verschillende symptomen van cellulite aan te wijzen. Deze symptomen heb ik hieronder op een rijtje gezet. Mocht je een of meerdere van deze symptomen herkennen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zelf ook last hebt van cellulite:

  • Bij cellulite is er sprake van een hobbelige huid. Dit komt het meeste voor op de heupen, de billen en de dijbenen. Ook de (boven)armen en de (onder)buik worden hier regelmatig mee geconfronteerd. De hobbelige huid wordt gekenmerkt door het ontstaan van ‘kuiltjes’ en ‘deukjes’.
  • Bij cellulite kan er ook sprake zijn van zichtbare vetophopingen. Let op: niet iedere vetophoping is hetzelfde. Als je last hebt van een onderhuidse vetophoping kun je een onderscheid maken tussen twee soorten vetophopingen. Ten eerste zijn er vetophopingen die altijd zichtbaar zijn, en ten tweede vetophopingen die alleen zichtbaar zijn als je in de huid knijpt.
  • Als je last hebt van koude plekken op je lichaam, dan kan dit ook een symptoom van cellulite zijn. Cellulite zorgt er namelijk voor dat er maar een beperkte bloedcirculatie op gang komt.

Oorzaken van cellulite: hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor cellulite aan te wijzen. De verschillende oorzaken heb ik hieronder op een rijtje gezet:

  • Erfelijkheid: Sommige mensen hebben door genetisch materiaal nu eenmaal meer aanleg voor het krijgen van cellulite dan anderen.
  • De dikte van de huid: De dikte van de huid heeft ook een flinke invloed op de kans dat je last krijgt van cellulite.
  • Leeftijd: Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij de kans die je hebt om last te krijgen van cellulite. Als je namelijk wat ouder wordt, krijg je een slappere huid. Deze slappere huid gaat uiteindelijk krimpen. Hierdoor zal de druk op je huid toenemen. Dit zal ervoor zorgen dat afvalstoffen als het ware door het lichaam naar buiten geduwd worden. Hierdoor ontstaan mogelijk de bobbeltjes in de huid.
  • Gewichtsverlies: Door het ouder worden of door het sporten kun je gewicht verliezen. Dit is voor de meeste mensen een doel. Toch kleven er ook kleine nadelen aan. Zo worden bij dunne(re) mensen oneffenheden op de huid echt veel sneller zichtbaar.
  • De hormoonhuishouding: Het belang van hormoonhuishouding is bij een verschijning als cellulite niet te onderschatten. De ontwikkeling van de hobbelige huid (ook wel sinaasappelhuid genoemd) is namelijk grotendeels terug te voeren op het vrouwelijke hormoon genaamd oestrogeen. Dit is ook meteen de reden waarom vrouwen tussen een jaar of 25 en 35 voor het eerst versterkt te maken krijgen met cellulite. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam daalt dan namelijk gestaag.
  • Capaciteit van het lichaam om vet op te slaan: Doordat er minder oestrogeen in het lichaam is, kan je lichaam minder vet opslaan in de billen, de heupen en de dijen. Dit heeft tot gevolg dat er een de balans van vetopslag onder de huidoppervlakte verstoord wordt. Uiteindelijk resulteert dit in onderhuidse vetkussentjes die op een sinaasappelschil lijken.
  • Medicijngebruik: Ook het gebruik van medicijnen kan een flink effect op je huid hebben. Zeker als het gaat om medicijnen die iets veranderen aan je hormoonhuishouding. Medicijnen als (zware) antidepressiva of een voorbehoedsmiddel zoals de pil kunnen deze hormoonbalans flink verstoren en dus tot cellulite leiden.
  • Samenstelling van je eigen bindweefsel: Het al dan wel niet optreden van cellulite heeft voor een groot deel te maken met de samenstelling van je eigen onderhuidse bindweefsel. Deze samenstelling verschilt van mens tot mens, al komt een samenstelling die gevoelig is voor cellulite dus duidelijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Mythes over cellulite

Er doen nogal wat mythes de ronde over cellulite. Dit artikel wil ik ook gebruiken om twee van de meest voorkomende mythes over cellulite de wereld uit te helpen.

  1. Cellulite is een teken voor overgewicht: Het klopt absoluut niet dat cellulite een teken is dat je te kampen hebt met overgewicht. Het is namelijk vooral een teken van ander genetisch materiaal. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan cellulite soms (bij het ouder worden) zelfs toenemen als je afvalt.
  2. Cellulite is gevaarlijk: Cellulite kan gezondheid technisch gezien geen kwaad. Het is vooral niet mooi. Mensen die last hebben van cellulite zullen zich dan ook niet fysiek ziek voelen, maar krijgen vaak toch een flinke mentale tik. Het verschijnen van cellulite heeft namelijk nogal een negatief impact op je zelfbeeld.

9 tips voor het bestrijden van cellulite

Omdat er veel mensen zijn die te kampen hebben met cellulite, worden er, vooral online, veel verschillende oplossingen aangedragen. Om hier at overzicht in te scheppen heb ik een lijstje gemaakt van de 9 beste manieren om cellulite te bestrijden:

Tip #1: een natuurlijk voedingspatroon

Een natuurlijk voedingspatroon kan je enorm helpen bij het bestrijden en voorkomen van cellulite. Kies dus voor verse maaltijden en laat alle kant-en-klaar-zakjes voor wat ze zijn. Ook fastfood is echt uit den boze. Al het vet wat je lichaam binnenkrijgt maar niet kan verwerken door een gebrek aan inspanning, hoopt zich uiteindelijk op in je lichaam.

Het is daarom verstandig om te kiezen voor voeding die rijk is aan vezels en langzame koolhydraten. Deze voedingsstoffen helpen je namelijk om schadelijke uit je maag- en darmflora te transporteren. Overigens geldt dit advies niet alleen voor groente, maar ook voor fruit.

Het integreren van zowel groente als fruit in je dieet zorgt voor een mooiere huid.

Tip #2: verhoogde inname van omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn essentieel bij het bestrijden en voorkomen van cellulite. Het zijn namelijk vetten die je lichaam nodig heeft om de eigen stofwisseling soepel te laten verlopen. Een neveneffect van omega-3-vetzuren is dat ze het onderhuidse bindweefsel sterken. Om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen, doe je er goed aan olijfolie en vette vis op te nemen in je dieet.

Tip #3: Drink veel groene thee

Zelden was een tip zo simpel, maar toch zo goed. Het drinken van veel groene thee kan een enorme hulp zijn voor iedereen die probeert cellulite te bestrijden. Doordat er in groene thee theobromine voorkomt is het zeer gezond voor je. Theobromine zorgt er namelijk voor dat je lichaam gestimuleerd wordt om het vet dat ligt opgeslagen, vrij te geven.

Tip #4: Ga lekker sporten

Cellulite kan een enorme klap betekenen voor je zelfverzekerdheid. Toch is het belangrijk om je hoofd niet te laten hangen, maar gewoon door te gaan met trainen. Sporten kan de symptomen voor cellulite namelijk erg goed bestrijden.

Als je gaat sporten, kan ik je van harte adviseren om je te focussen op het creëren van spiermassa.

Het voordeel van het creëren van spiermassa is namelijk dat het de vetverbranding in je lichaam enorm stimuleert. Door deze vetverbranding krijg je al snel een zichtbaar veel gladdere huid. Ook wordt de huid door het creëren van spiermassa een stuk steviger, waardoor er minder snel (nieuwe) cellulite optreedt.

Tip #5: Masseer de huid

Omdat je bij cellulite te maken hebt met een verschijning op de huid, moet je goed voor de huid zorgen. Zoals ik eerder al kort had aangegeven is een verstoorde bloedcirculatie vaak een reden voor het optreden van cellulite. Om de bloedcirculatie op gang te krijgen en te houden, doe je er goed aan de huid af en toe eens flink te masseren.

De huid masseren heeft verschillende voordelen:

  • Het bevordert de bloedsomloop
  • Het zorgt ervoor het lymfevocht beter kan worden afgevoerd. Dit resulteert wederom in een versteviging van de huid zelf.

Tip #6: Kies voor lossere kleding

Deze tip klinkt misschien wat gek, maar cellulite wordt soms ook gewoon veroorzaakt doordat mensen de verkeerde kleding aantrekken. Tegenwoordig is heel erg strakke kleding volop in de mode. Een nadeel hiervan is dat (te) strakke kleding een belemmering vormt voor de bloedcirculatie. Hierdoor zul je sneller last krijgen van een sinaasappelhuid. Kies dus voor wat lossere kleding.

Tip #7: Stop met drinken

Iedereen weet het en toch doen zoveel mensen helemaal niets met deze informatie. Laat ik het daarom nog maar eens herhalen: het drinken van alcohol verwoest je lichaam van binnenuit. Door alcohol te drinken giet je je lichaam vol met allerlei giftige stoffen. Stop ermee en het zal je helpen bij het tegengaan van cellulite.

Tip #8: Stop met roken

Net zoals alcohol is het roken van tabakswaren ook een echte aanslag op je lichaam. Het roken van tabakswaren zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten op den duur vernauwd raken. Dit heeft tot gevolg dat er sprake is van een beperktere bloedcirculatie, hetgeen bevorderlijk is voor het ontstaan van cellulite.

Tip #9: Blijf voldoende water drinken

Een van de zaken die ervoor zorgen dat je last krijgt van cellulite is het hebben van een onvoldoende elastische huid. Om ervoor te zorgen dat je huid elastisch genoeg blijft, is het van groot belang om voldoende water te blijven drinken. Daarnaast zorgt het drinken van voldoende water voor een beter functionerende spijsvertering.

Zo kunnen vetten en andere afvalstoffen het lichaam ook verlaten.

Je doet er goed aan om minimaal 1,5 lier per water per dag te drinken. Dat staat gelijk aan 6-8 glazen water (afhankelijk van de grootte van het glas) per dag. Als je bij iedere maaltijd twee glazen water drinkt, dan heb je al bijna je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) binnen. Het belang van het drinken van water voor een goede gezondheid mag echt niet worden onderschat.

Welke oefeningen kunnen helpen bij het voorkomen en bestrijden van cellulite?

Cellulite is dus, zoals je hebt gelezen, in principe niet ongezond of gevaarlijk. Toch kan het optreden van cellulite voor een knauw in je zelfvertrouwen zorgen. Daarom heb ik hieronder een aantal oefeningen op een rijtje gezet die je kunnen helpen om de ‘probleemgebieden’ voor cellulite onder handen te nemen:

  • Squats: Het doen van squats is bij uitstek geschikt om cellulite te lijf te gaan. Het zorgt namelijk voor een flinke training van je bilspieren, een van de gebieden waar vaak cellulite optreedt.
  • Traplopen: Traplopen zorgt voor een goede microcirculatie van het bloed. Door het gebruiken van je bil- en beenspieren zorg je voor een betere doorbloeding van die lichaamsdelen.
  • Lunges: Door het doen van lunges stimuleer je de doorbloeding van je eigen dijen, maar ook van je billen, je buikspierpartij en de gehele onderrug. Mocht je nog een intensievere training willen, dan kun je nog gewichten toevoegen bij het lungen.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!