Hoe Je Dwarse Buikspieren Trainen? – 5 Workouts & Tips

Een vaak over het hoofd geziene maar essentiële spiergroep zijn de dwarse buikspieren. Terwijl de meeste sporters zich met name concentreren op een platte buik en zichtbare buikspieren, zijn de dwarse buikspieren eigenlijk de onbezongen helden van een sterke en stabiele kern. Zie ze als de stille krachten die je lichaam in balans houden en je helpen bij elke beweging die je maakt.

Kortom, een interessant onderwerp om belicht te worden. De dwarse buikspieren trainen is echter geen makkelijke taak, want het vergt toewijding, kennis en een holistische sportbenadering. Daarom ga ik in dit artikel specifiek in op waarom de dwarse buikspieren van vitaal belang zijn voor je algehele welzijn en bespreken we 5 oefeningen met praktische tips om je training naar een hoger niveau te tillen!

Functies en Voordelen van Sterke Dwarse Buikspieren

De dwarse buikspieren zijn een dieper gelegen spiergroep die je aan de zijkanten van je buik kunt vinden, net onder de externe en interne schuine buikspieren. Ze lopen horizontaal rondom je middel en worden vaak ook wel aangeduid als de transversus abdominis. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het stabiliseren en ondersteunen van je romp.

Een uitstekende omschrijving van de dwarse buikspieren is dat ze de onzichtbare beschermers van je romp zijn, die je stabiliteit en kracht geven van binnenuit. Ze zijn niet alleen essentieel bij het op de plaats houden van de buikingewanden, maar helpen ook een goede lichaamshouding te handhaven en rugpijn en letsels tijdens bewegingen en fysieke activiteiten te voorkomen.

Daarnaast dragen goed ontwikkelde dwarse buikspieren bij aan een betere ademhalingstechniek. Dit komt omdat ze nauw samenwerken met het middenrif om de druk in je buikholte te reguleren, wat zorgt voor een efficiëntere ademhaling en betere zuurstofopname.

Niet geheel onbelangrijk is dat sterke dwarse buikspieren ook vitaal zijn voor functionele bewegingen en sportprestaties. Ze werken als een soort interne gewichtheffersgordel, waardoor de belasting op je wervelkolom wordt verminderd tijdens activiteiten zoals tillen, draaien en buigen.

Tenslotte helpt het trainen van de dwarse buikspieren ook bij het creëren van een slankere taille en een meer gedefinieerde taille- en heuplijn. Door de buikwand strakker en sterker te maken, wordt de natuurlijke vorm van je lichaam geaccentueerd, waardoor je gemakkelijker een positieve indruk maakt!

“De dwarse buikspieren (transverse abdominis) vormen een diepe spierlaag die als een natuurlijk korset rondom de buikholte fungeert, waardoor stabiliteit, ondersteuning en bescherming worden geboden voor de wervelkolom en interne organen.”

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

5 Essentiële Workouts voor het Trainen van de Dwarse Buikspieren

Nu je een beter idee hebt van waarom het de moeite waard is om je dwarse buikspieren te trainen, wil je natuurlijk weten hoe! Hieronder heb ik 5 oefeningen voor je uitgelicht met een stapsgewijze uitleg en praktische tips voor succesvolle uitvoering. Elke oefening is geselecteerd vanwege de specifieke activering en betrokkenheid van de dwarse buikspieren.

1. Dead Bug (Dwarse buikspieractivatie)

De Dead Bug is een uitstekende manier om de dwarse buikspieren te activeren en te versterken. Deze workout is goed voor het trainen van de dwarse buikspieren omdat het een specifieke en gecontroleerde activatie van deze spiergroep vereist, je functionele kracht verbetert en geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

 1. Begin door op je rug te liggen, met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
 2. Breng dan je armen recht omhoog richting het plafond, met je handpalmen naar elkaar toe.
 3. Adem in en terwijl je je navel naar je ruggengraat trekt, breng je rechterarm recht naar achteren en je linkerbeen recht naar voren, zodat ze beide parallel aan de vloer zijn.
 4. Houd deze positie enkele seconden vast terwijl je de spanning in de dwarse buikspieren voelt.
 5. Adem uit en keer rustig terug naar de startpositie.
 6. Herhaal de oefening met het tegenovergestelde arm-been paar.
 7. Doe 10 á 12 herhalingen aan elke kant.

Tips voor succesvolle uitvoering:

Zorg ervoor dat je je onderrug stevig op de grond houdt gedurende de hele oefening.

Span je buikspieren aan om de dwarse buikspieren actief te houden.

Beweeg rustig en gecontroleerd, vermijd teveel momentum.

Let op je ademhaling, adem in tijdens de startpositie en adem uit tijdens de spanning.

Voor meer uitdaging, bevestig een weerstandsband rondom je benen, net boven je knieën. Je kunt ook een lichte dumbbell of medicijnbal in je handen vasthouden.

2. Side Plank (Zijwaartse plank)

De zijwaartse plank is ongetwijfeld een van de meest effectieve oefeningen voor het trainen van de dwarse buikspieren en het verbeteren van je rompstabiliteit. Deze oefening vindt zijn oorsprong in yoga, en wordt al eeuwenlang beoefend voor het versterken van de geestelijke en fysieke kracht.

“De side plank is effectief voor het trainen van de dwarse buikspieren omdat het een statische houding is waarbij de dwarse buikspieren constant geactiveerd moeten blijven om de stabiliteit van de romp te behouden.”

 1. Begin door op je zij te liggen, steunend op je onderste elleboog recht onder je schouder en je benen gestrekt.
 2. Til dan het lichaam op, zodat je gewicht rust op je onderarm en de zijkant van je onderste voet. Let je hand plat op de grond en je voeten op elkaar.
 3. Houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen, en focus door de dwarse buikspieren aan te spannen
 4. Houd deze positie 30 seconden vast, terwijl je rustig en diep ademhaalt.
 5. Keer terug naar de startpositie en herhaal aan de andere zijde.
 6. Begin met 3 herhalingen van elke kant.

Tips voor succesvolle uitvoering:

Let erop dat je kracht houdt door je heupen op één lijn met je lichaam te houden. Vermijd het laten zakken of optillen van de heupen.

Kijk recht vooruit om een neutrale nekpositie te behouden.

Span je dwarse buikspieren en bilspieren goed aan voor maximale activatie.

Blijf jezelf uitdagen: verhoog geleidelijk de duur van de plank naarmate je sterker wordt.

Voor extra weerstand: Plaats je onderarm op een verhoging, zoals een sportblok, terwijl je de zijplankpositie inneemt.

3. Standing Wood Chop

De staande wood chop is een functionele oefening die de dwarse buikspieren een frisse workout geeft, én andere kernspieren actief betrekt. Deze oefening kan worden gedaan met verschillende gewichten voor weerstand, zoals een dumbbell, een medicijnbal of een kabelmachine.

 1. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar en houd een medicijnbal of dumbbell vast met beide handen voor je borst.
 2. Draai je bovenlichaam naar één kant, terwijl je de bal of dumbbell diagonaal naar beneden en naar de buitenkant van het tegenovergestelde been laat zakken.
 3. Houd de dwarse buikspieren aangespannen terwijl je de beweging uitvoert, zodat je de rotatie en activering in je kern voelt.
 4. Keer langzaam terug naar de startpositie en herhaal aan de andere zijde.
 5. Voer 10-12 herhalingen aan elke kant uit.

Tips voor succesvolle uitvoering:

Houd je kern stabiel en gecontroleerd tijdens de beweging, let erop dat je niet teveel roteert vanuit je heupen.

Let op het rechthouden van de rug, met je knieën licht gebogen om je lichaam in een stabiele positie te houden.

Gebruik een gewicht dat uitdagend is maar waarbij je de juiste vorm kunt behouden.

Als je een stapje verder wilt gaan, plaats je voeten dan dichter bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat je spieren harder moeten werken.

Een andere manier is om je herhalingen te vertragen. Langzamere repetities kunnen niet alleen veel uitdagender zijn, maar het is ook een geweldige manier om je te concentreren op de juiste houding.

4. Wipers

Deze workout is uitstekend voor het trainen van de dwarse buikspieren omdat het een dynamische beweging is die zowel de rotatiekracht als stabiliteit van de kern verbetert. Deze oefening daagt niet alleen de dwarse buikspieren uit, maar ook de schuine buikspieren en de rugspieren.

 1. Begin door op je rug te liggen, met je armen recht gestrekt voor ondersteuning naar de zijkanten, parallel aan de grond.
 2. Til dan je benen op, buig je knieën en breng ze naar een hoek van ongeveer 90 graden, zodat je onderbenen recht van de grond zijn.
 3. Concentreer je op het aanspannen van je dwarse buikspieren en houd je benen samen terwijl je ze langzaam van één kant naar de andere laat zakken, zonder de grond te raken.
 4. Voor deze oefening is het ideaal om te beginnen met 2-3 sets van 8-12 herhalingen per kant.

Tips voor succesvolle uitvoering:

Begin met een lichte bewegingsbereik en bouw geleidelijk op naar een grotere uitslag naarmate je sterker wordt.

Let erop dat je je onderrug stevig op de grond houdt tijdens de hele oefening. Zo kun je je (dwarse) buikspieren beter activeren en verminder je de belasting op de rug.

Zorg voor de juiste ademhalingstechniek: Adem in terwijl je je benen naar één kant laat zakken en adem uit terwijl je terugkeert naar het midden.

5. Cat Cow (Stretch-oefening)

Door de dwarse buikspieren te stretchen, zorg je ervoor dat de spieren worden opgerekt en je flexibiliteit vergroot. Dit is niet alleen voordelig voor het verminderen van stijfheid en spanning in de kernspieren, maar het verbetert ook je bewegingsvrijheid en geeft minder risico op blessures.

“De Cat Cow-stretch is ideaal om je training van de (dwarse) buikspieren af te sluiten. Deze oefening bevordert de ontspanning van de kernspieren en helpt bij het verminderen van spanning en stijfheid in de rug.”

 1. Ga zitten op je handen en knieën, waarbij je handen recht onder je schouders zijn en je knieën recht onder je heupen.
 2. Adem in en laat langzaam je buik naar de vloer zakken, terwijl je je rug laat doorzakken en je hoofd optilt. Dit wordt ook wel de “Cow”-positie genoemd.
 3. Adem uit en rond je rug naar boven. Trek dan je navel naar je ruggengraat terwijl je je kin naar je borst laat zakken. Dit is de “Cat”-positie.
 4. Herhaal deze move en wissel af tussen beide posities in een geleidelijke maar vloeiende beweging.
 5. Doe 5 á 10 ademhalingen in 2 tot 3 sets, waarbij je je concentreert op het rekken en ontspannen van de buik- en rugspieren.

Praktische tips voor succesvolle uitvoering:

Let erop dat je je nek en schouders ontspannen houdt tijdens de oefening en vermijd overmatige spanning.

Beweeg op het ritme van je ademhaling en synchroniseer de beweging met je in- en uitademing.

Je kunt deze stretch gebruiken als onderdeel van je warming-up of als een ontspannende rek en strek na een intensieve training.

Hoe vaak moet je de dwarse buikspieren trainen?

Om de dwarse buikspieren effectief te kunnen trainen, is het aan te raden om ongeveer 10 á 15 sets aan buikspieroefeningen in je wekelijkse fitnessroutine op te nemen. Een goede idee is om je tijdens elke buikspiertraining te richten op twee specifieke oefeningen die specifiek gericht zijn op de dwarse buikspieren.

Conclusie

Nu ben jij aan de beurt! Ik wens je veel succes met het trainen van je dwarse buikspieren. Onthoud altijd om naar je lichaam te luisteren, jezelf uit te dagen met nieuwe oefeningen en bovenal plezier te hebben tijdens je workout.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!