Snel Afvallen Rond de Buik: Feit of Fabel? + Tips

Ik sport elke week twee keer, let op mijn voeding, maar toch kom ik sinds een jaar of vijf elk jaar een paar kilo aan. Hoe veel ik ook beweeg en sport, ik lijk maar niet te kunnen afvallen. Ook in de tijden dat ik probeerde mijn eetpatroon drastisch aan te passen, bleef het resultaat uit. Ik heb altijd gedacht dat ik nooit dik zou worden, maar de laatste jaren zie ik dat het me toch is overkomen. Vooral rondom mijn buik lijkt het vet zich op te stapelen, waardoor ik in de loop der tijd langzaam een flinke buik heb gekregen. Het beperkt me in mijn dagelijkse bezigheden, ik voel me snel vermoeid en als ik in de spiegel kijk, zie in een ongezond lichaam.

Nadat ik een aantal trainingsschema’s heb toegepast die ik op het internet vond, ben ik een aantal kilo afgevallen. Deze schema’s waren echter zo intensief dat ik ze niet volhield. Ook vond ik het resultaat na 6 maanden erg mager, waardoor mijn motivatie steeds verder afnam. Pas toen ik op het internet artikelen over voeding in combinatie met specifieke oefeningen las, kreeg ik inzicht in hoe mijn lichaam werkte en kon ik beginnen met afvallen. Ik deed steeds meer kennis op en ging gericht aan de slag om af te vallen rondom mijn buik. Het kostte me relatief weinig moeite, omdat ik geen radicale schema’s hoefde te volgen. Na verloop van tijd begon ik erg veel waarde te hechten aan mijn nieuwe levensstijl en stond ik een stuk positiever in het leven. Ik ging weer met een lach naar mijn werk, en mijn collega’s zagen me elke maand kilo’s kwijtraken.

Ik begon plezier te krijgen in mijn nieuwe levensstijl. Ik zette mijn dieet door, deed mijn oefeningen, en ging met een voldaan gevoel naar bed.

We verliezen de grip over ons gewicht

Bovenstaand verhaal komt veel lezers waarschijnlijk bekend voor. We worden ouder, en ondanks dat we misschien blijven sporten en op onze voeding letten, komen we toch wat extra kilo’s aan. Het verschilt per persoon hoe vatbaar je hiervoor bent, maar het feit blijft dat het lastig is om je ideale gewicht vast te houden wanneer je wat ouder wordt. Een paar extra kilootjes is natuurlijk geen ramp, en als het vet zich geleidelijk over je lichaam verdeelt, is er geen reden tot paniek. Het probleem bij veel mensen is echter het buikvet. Dit is namelijk het enige vet in je lichaam dat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat dit vet zo beperkt mogelijk blijft, voor de gezondheid van je lichaam.

Overgewicht   Overgewicht, inclusief obesitas (%) Obesitas (%)
    BMI > 25 BMI > 30
19 +   48.3 12.7
  Mannen 53,0 11,3
  Vrouwen 43,7 13,9
19 tot 65   45,5 11,8
  Mannen 50,8 10,8
  Vrouwen 40,1 12,9
65 +   59,2 15,8
  Mannen 62,2 13,7
  Vrouwen 56,6 17,7

Tabel 1: overgewicht en obesitas in Nederland

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

We missen kennis over ons lichaamBlog 3 - weegschaal

Een veelvoorkomend probleem is dat we geen inzicht en kennis hebben in hoe ons lichaam precies werkt. Zoals te lezen in bovenstaand verhaal, pakken we het afvallen vaak verkeerd aan. We raken in paniek en willen het roer drastisch omgooien door bijvoorbeeld veel te sporten en door twee keer zo weinig te eten. Deze methodes helpen uiteraard wel iets, maar zijn verre van efficiënt en lossen het probleem bijna nooit op. Door kennis op te doen over hoe ons lichaam werkt, kunnen we op een effectieve en succesvolle manier snel afvallen. Met name afvallen in de buik, benen en heupen is goed voor onze gezondheid.

Fase 1: de stofwisseling

Om op een eenvoudige en succesvolle manier af te vallen, dien je gericht om te gaan met je voeding. Ook is het van belang om enkele oefeningen te doen die je kunnen helpen om gericht vet te verbranden. Je hebt geen dure fitnessapparaten of voedingssupplementen nodig, alles is te bereiken met eenvoudige oefeningen en een uitgebalanceerd dieet dat ook nog eens heerlijke recepten bevat. Voordat we met training en voeding gaan beginnen, is het eerst van belang je stofwisseling op orde te hebben. In dit artikel zullen we je stap voor stap het proces uitleggen waarmee jij snel kunt afvallen rondom je buik, en op die manier je gezondheid kunt verbeteren. Waar wacht je nog op? Aan de slag!

OntbijtBlog 3 - Eten

Het is misschien raar om aan te bevelen om te eten terwijl je wilt afvallen, maar goed ontbijten is enorm belangrijk als je buikvet wilt verliezen. Als je binnen een uur nadat je wakker bent ontbijt, zorgt dit voor een constant insulinegehalte en een lager cholesterolgehalte. Begin de dag dus met een lekker ontbijt! Hoe je dit doet?

 • Ga voor proteïne: eieren, bonen, pindakaas, noten of mager vlees
 • Ga voor vezels: havermout, vers fruit of groene bladgroenten
 • Vermijd suiker: vermijd cornflakes met suiker, pannenkoeken of gebakjes

Tip van het huis: havermout en andere producten met weinig koolhydraten zorgen voor een gezonde suikerwaarde, waardoor het eenvoudiger wordt om vet te verliezen.

Weg met de stress

Veel mensen lijden onder stress, en een groot gedeelte van deze mensen heeft vaak zelf niet eens door dat ze kampen met dit verschijnsel. Ga eens voor jezelf na of je vaak stress hebt en hoe je dit kunt vermijden. Je lichaam produceert tijdens stressvolle momenten het hormoon cortison, wat zorgt voor een toename van het buikvet. De meest eenvoudige manieren om stress tegen te gaan zijn:

 • Slaap minstens 7 uur per nacht
 • Maak tijd vrij om te ontspannen. Al is het maar vijftien minuutjes extra tijdens je lunchpauze, zodat je even je ogen dicht kunt doen en diep kunt inademen. Zet je zorgen even opzij, en geniet van een moment van totale ontspanning
 • Houd je werk gescheiden van je slaapkamer. Het is belangrijk dat je lekker kunt slapen, zonder prikkels om je heen die je stress kunnen bezorgen. Heb je een vervelende partner waarvan je ongelooflijk veel stress krijgt? Stuur haar of hem dan naar beneden op de bank (grapje natuurlijk).

Zet stappen!

Als je snel wilt afvallen rondom je buik, zal je stappen moeten maken. Letterlijk! Een onderzoek heeft aangetoond dat als we het aantal stappen verminderen van 10,000 naar 1,500 per dag, ons buikvet met 7% groeit in slechts 2 (!) weken tijd. Het is dus van groot belang dat je ongeveer 10,000 stappen per dag maakt. Dit lijkt veel, maar je zult versteld staan hoe eenvoudig het is om dit aantal te bereiken. Toch is het niet voor iedereen een gemakkelijke opgave, omdat veel mensen bijvoorbeeld met de auto naar het werk rijden, daar de hele dag zitten, en weer met de auto terugrijden. Als je geluk hebt, heb je ook nog een partner die al boodschappen heeft gedaan en kun je zo aanschuiven aan tafel, waarna je op de bank neerploft voor een filmpje. Zo haal je die 10,000 stappen natuurlijk niet. Dus:

 • Schaf een pedometer (stappenteller) aan en krijg inzicht in het aantal stappen dat je per dag zet
 • Als je de 10,000 stappen niet haalt, probeer dan manieren te vinden om dit aantal wel te halen, zoals:
  • de trap nemen in plaats van de lift
  • loop kleine afstanden, zoals naar de supermarkt of de pinautomaat
  • sta een halfuur eerder op, en loop ’s ochtends een halfuurtje
  • neem een kwartier pauze tijdens je werkdag, om buiten even een rondje te lopen
  • loop iedere dag naar het station om de trein te pakken naar je werk

Kies voor volkorengranenBlog 3 - Brood

Als je af wilt vallen rondom je buik, benen en heupen, is het aangeraden om geraffineerde granen te vervangen door volkorengranen. Geraffineerde granen zijn granen waarvan de zemelen zijn verwijderd, voordat er een product mee wordt gemaakt. Hierdoor gaan veel vezels en voedingsstoffen verloren. Voorbeelden zijn:

 • wit brood
 • witte rijst
 • gewone pasta

Uit onderzoek blijkt dat mensen die volkorengranen eten, meer buikvet verliezen dan mensen die geraffineerde granen eten. Granen verbranden vet. Een dieet met volkorengranen verandert de reactie van glucose en insuline in je lichaam, waardoor het sneller vet gaat verbranden. Ook het vet dat niet zichtbaar is en dat we niet kunnen vastpakken, wordt eenvoudiger verbrand door je lichaam.

Drink genoeg water

Genoeg water drinken zorgt voor een actievere stofwisseling, waardoor je meer buikvet kwijtraakt. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt, zodat je te allen tijde kunt drinken als je dorst hebt. Daarnaast zorgt water ervoor dat je lichaam gereinigd wordt van alle afvalstoffen en schadelijke stoffen in je lichaam, waardoor je gezondheid beter wordt. Hoe pak je dit aan?

 • Probeer ongeveer acht glazen water per dag te drinken, verspreid over de dag
 • Zorgt altijd dat je een flesje water bij je hebt
 • Weet wanneer je voldoende gehydrateerd bent. Je drinkt genoeg als je urine kleurloos is. Is je urine geel, drink dan nog wat extra
 • Verminder het gebruik van alcohol, frisdrank en koolzuurhoudende drankjes

Fase 2: oefeningen

Bovenstaande stappen zorgen allemaal voor een betere stofwisseling, zodat je lichaam klaar is om buikvet te verbranden. Als je echt wilt afvallen rondom je buik, benen en heupen, zal je echter meer moeten doen om je stofwisseling te verbeteren. Het is tijd om je sportspullen uit de kast te halen en een aantal gerichte oefeningen te doen. Lees snel door en ontdek welke oefeningen jou gaan helpen bij het afvallen rondom je buik!

Train in kleine rondes

Onderzoek toont aan dat interval training de beste resultaten geeft. Je levert krachtige, korte krachtinspanningen, laat je lichaam weer op kracht komen en herhaalt de inspanningen. Deze vorm van trainen zorgt ervoor dat er sneller spiermassa wordt aangemaakt dan bij de traditionele vorm van trainen. Hoe ziet zo’n interval training er eigenlijk uit?

Sprinten: ren zo hard als je kunt gedurende 20 seconden, loop eventjes uit totdat je weer op adem bent, en herhaal je sprint. Houd dit vol voor 10 minuten.

Materiaal: maak gebruik van een loopband, een cross-trainer of een hometrainer. Tussendoor: probeer zoveel mogelijk korte oefeningen tussendoor te doen. Denk aan vijf minuten snel wandelen of traplopen.

Wil je een interval oefening gaan doen? Goed bezig! Check hier hoe je een efficiënte interval training kunt doen.

Stop de crunches

Iedereen kent deze mateloos populaire oefening natuurlijk: de crunch. Bij uitstek de meest populaire buikspieroefening, maar is de crunch eigenlijk wel effectief als het gaat om buikvet verwijderen? Om te beginnen zijn crunches zeker niet slecht voor je. Integendeel, je krijgt er juist stevige buikspieren van. Een goede zaak! Het doel is echter niet om harde buikspieren te krijgen, maar om overtollig buikvet kwijt te raken. Dat vraagt om andere prioriteiten. Crunches geven je buikspieren, die je ten eerste niet ziet onder je buikvet. Ten tweede zorgen crunches ervoor dat je buik dikker en groter wordt, doordat je grotere spieren aanmaakt. Focus op je rugspieren, zodat je postuur beter wordt en je buik wordt ingetrokken. Deze oefeningen kun je wel doen:

 • Planks
 • Squats
 • Side stretches

Voer de cardio opBlog 3 - Sportende Vrouw

Wil je vet verliezen? Ga dan aan de slag met cardio! Begin met aerobics, wat ervoor zorgt dat je hart sneller gaat kloppen, je calorieën worden verbrand en dat je vet verliest over je gehele lichaam, ook rondom je buik! Helaas kun je niet specifiek op één plaats vet verbranden met cardio, maar toch is je buikvet normaal gesproken de eerste plaats waar je vet verliest als je aan cardio doet. Ideaal!

Voor een goed resultaat zorg je ervoor dat je je progressie bijhoudt. Hoe meer je traint, hoe sneller je bepaalde afstanden aflegt. Progressie is de grootste motivator in het cardio-proces. Merk je dat je tijdens het lopen last krijgt van je scheenbenen? Dan leun je met je lichaam te veel naar de buitenzijde van je voeten. Er zijn speciale schoenen die ervoor zorgen dat je hier geen last meer van hebt.

“Ga niet te hard van stapel. Begin met drie cardio workouts per week. “

Het is belangrijk om geen roofbouw op je eigen lichaam te plegen. Als je teveel van je lichaam vraagt, kan het niet herstellen en heeft de eerstvolgende workout geen effect. Dit is weggegooide tijd en kan daarnaast blessures opleveren, waardoor je langer uit de roulatie bent. Dat is zonde, en dat wil je te allen tijde voorkomen!

Krachttraining

We zijn aanbeland bij het meest belangrijke onderdeel van de oefeningen, namelijk krachttraining. Waar veel mensen misschien denken dat cardio het beste werkt tegen vet verliezen, blijkt het tegendeel waar te zijn. Cardiotraining in combinatie met krachttraining, werkt namelijk het beste om buikvet te verbranden. Beperk je je tot enkel cardiotraining, dan ben je niet efficiënt bezig! Zoek de gym op, en ga aan de slag met gewichten en apparaten.

Fase 3: voedingBlog 3 - Smooties

Nu je stofwisseling op orde is en je op de hoogte bent van de oefeningen die je kunnen helpen bij het verbranden van buikvet, is het tijd voor de laatste fase: voeding. Snel afvallen rondom je buik vergt veel inspanning, en enkel sporten en een goede stofwisseling zijn hiervoor niet voldoende. Wil je afvallen bij je buik en benen? Of wil je afvallen bij je buik en heupen? Dan zal je toch echt een dieet of een gecombineerd dieet moeten volgen. Onthoud: voeding speelt een centrale rol bij het afvalproces, sporten en stofwisseling zijn ondersteunende factoren. Hier ontdek je welke diëten er zijn, en wat deze diëten met je buikvet kunnen doen!

Eet minder calorieën

We beginnen met het aanpakken van de calorieën. Om buikvet kwijt te raken, zal je altijd minder calorieën moeten gaan eten. Hier vind je enkele tips over hoe je dit kunt bewerkstelligen:

 • Je moet 3500 calorieën minder dan je verbruikt, binnenkrijgen om een halve kilo af te vallen. Zorg ervoor dat je maximaal 1 kilo per week verliest. Mik op 500 calorieën minder per dag, en je valt al 1 kilo per week af! Als je meer per week afvalt, blijft het teveel aan calorieën daarna sneller hangen en kom je weer aan. Geduld is een schone zaak.
 • Houd bij wat je eet. De meeste mensen onderschatten namelijk hoeveel ze eten. Wees eerlijk tegenover jezelf, en schrijf precies op wat je eet. Gebruik een online calorieëncalculator en schat ongeveer in hoeveel je binnenkrijgt. Vanuit daar kun je gaan onderzoeken wat je per dag kunt missen.
 • Probeer een dieet te volgen waarin je 2200 calorieën (man) of 2000 calorieën (vrouw) binnenkrijgt. Dit zou goed moeten zijn voor 1 kilo afvallen per week, licht afhankelijk van de mate waarin je sport.

Eet goede vetten

Wie zegt dat een dieet altijd zwaar moet zijn? Goede vetten zijn heerlijk, en ook nog eens goed voor je! Denk aan avocado’s, noten, zaden, sojabonen en chocolade. Deze vetten kunnen de ophoping van buikvet voorkomen.

Eet meer vezels

Er wordt vaak beweerd dat het eten van veel vezels bijdraagt aan het verliezen van overtollig vet. Dit is zeker waar, maar het is wel van belang om te weten dat de ene vezel niet de andere is. Er zijn namelijk oplosbare en onoplosbare vezels. De oplosbare vezels hebben het grootste effect op gewichtsverlies. Deze vezels nemen water op en vormen een dikke gel in de darmen. Door deze gel wordt de vertering en de opname van voedingsstoffen vertraagd. Dit resulteert in een langer gevoel van verzadigdheid en een vermindering van het hongergevoel. Hier vind je een aantal tips:

 • Breng rustig meer vezels aan in je dieet. Als je normaal gesproken maar 10 gram vezels per dag binnenkrijgt, verhoog dit dan niet meteen naar 35 gram, maar kies voor 20 gram per dag. Bouw het langzaam op. Je lichaam heeft tijd nodig om de vermeerdering van vezels te verwerken.
 • Eet de schil van fruit en groentes. Groente en fruit zorgen voor meer vezels, maar enkel als je de schil opeet. Schil dus geen appels meer voordat je ze eet en houd de schil op de aardappels terwijl je ze kookt. Lekker en gezond!
 • Eet meer erwtensoep! Erwten bevatten veel vezels en worden gelabeld als ‘powerfood’.

Het is aan jou

We hebben alle stappen doorlopen die jou kunnen helpen bij het afvallen rondom je buik. Nogmaals, overgewicht hoeft niet altijd schadelijk voor je gezondheid te zijn. Enkel de buikvetten zijn schadelijk. Daarom is het van groot belang om van je buikvet af te komen. Het is mogelijk om snel af te vallen rondom je buik, benen en heupen. Een goede stofwisseling is hierbij noodzakelijk, sporten versnelt het proces, maar de belangrijkste schakel is de voeding. Pas je eetpatroon aan, volg een dieet, en het resultaat komt vanzelf.

Progressie

Er is niets lekkerder dan progressie maken. Progressie zorgt voor motivatie en vertrouwen. Zorg er daarom voor dat je minstens één keer per week je voortgang bijhoudt. Pak een meetlint en meet de omtrek van je buik. Als alles goed gaat, zal je merken dat je wekelijks kilo’s verliest. Nu is het zaak om door te gaan. Ga ’s avonds voor het slapen even op de weegschaal staan, en stap met een voldaan gevoel je bed in. Klaar voor een goede nachtrust, en klaar voor een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen. Daag jezelf uit, houd jezelf scherp, en verras jezelf en je omgeving. Het is tijd om het overtollige buikvet voor eens en voor altijd te verbranden, en het nooit meer terug te laten komen. Succes!

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Reacties


 1. Goedendag, Ik ben 36 jaar en ik heb net trotse moeder geworden van een zoon. Nu was ik voor mijn zwangerschap redelijk slank en kreeg ik vaak complimenten over mijn figuur van mijn vriendinnen. Maar het overtollige vet van de zwangerschap zit er na 2 maanden nog steeds. Hoe ik ook sport en goed eet, het lijkt maar niet weg te gaan. Heeft u tips om overtollig weefsel na een zwangerschap te verliezen? Groeten, Ankje

  • eindelijk, een no-nonsense artikel over afvallen! geen verkooppraatjes of onzin over een bepaald dieet, nee, gewoon hoe je lichaam in elkaar zit en hoe je af moet vallen. hulde!

   • Dag Johan, Allereerst mijn complimenten over deze site. Je schrijft hele leuke, maar ook leerzame artikelen die je heel persoonlijk brengt. Je geeft bovendien ook goeie tips die me echt al een stuk vooruit geholpen hebben. Bedankt daarvoor! Helaas zit ik nog niet helemaal op mijn streefgewicht, vandaar dat ik deze reactie plaats. Ik heb namelijk heel veel moeite met het volhouden van oefeningen en diëten. Een paar weken volhouden lukt nog wel, maar na een maand of 3 ben ik er helemaal klaar mee en word ik ook een stuk luier. Dan komen de kilo's er weer snel bij. Ik ben wel afgevallen sinds ik jouw site ontdekt heb, maar ik baal van mezelf dat ik het niet vol kan houden. Mijn vraag is dus: heb je tips voor mensen zoals ik die kampen met grote motivatieproblemen? Groeten, Wilco

    • Dag Johan, Wat vind jij van al die superfood hype en koolhydraatloze diëten die je zo vaak voorbij ziet komen op het internet? Ik wil ook een beetje afvallen namelijk, ik heb een klein buikje gekregen door mijn studententijd. Ik heb alleen geen idee wat nou wel een goed dieet is en wat niet. Iedereen zegt wel dat hun dieet het beste werkt, maar waar is het bewijs? Moet ik nou voor quinoa of spelt of al dat soort dingen gaan, of heeft dat helemaal geen zin? Volgens mij heb jij een iets nuchtere kijk op de zaken. Jouw dieet ziet er simpeler uit, maar zal vast ook werken. Kun je me misschien wat meer advies geven over verschillende diëten en welke geschikt zijn om van een klein buikje af te komen? Ik ben al aan het hardlopen en heb net een abonnement bij de sportschool afgesloten. Alvast bedankt! Melcher

     • hallo, ik heb niet per se vet bij mn buik maar wel erg op mijn heupen. ik heb hele brede heupen en ook een beetje cellulitis. ik vind dit heel lelijk. ik wil dat het weggaat. wat moet ik daarvoor doen? Layla

      • Hoi iedereen Ik wilde even delen hoe iedereen wel kan afvallen en gewicht kan verliezen zolang je maar genoeg doorzet.Ik was eerst zwaar overgewicht echt obesitas dus woog meer als 120 kilo. Toen besloot ik dat het klaar was en dat ik er wat aan ging doen. Ik huurde een professional trainer in om me te helpen en schedules voor me te maken en dat soort dingen. Hij hielp me ook met wat voor dieet ik moest doen. Geloof me de eerste weken waren verschrikkelijk zwaar. Ik had zoveel moeite om door te zetten maar ik wilde ook heel graag slank worden dus ik ging wel door. Gelukkig was mijn trainer er ook om te helpen anders was het me nooit gelukt. Na een maand zag ik al vooruitgang en dat motiveerde me om door te trainen. Nu na een half jaar ben ik 30 kilo afgevallen en voel ik me een stuk beter .Dat had ik nooit gedacht een jaar geleden. Je moet er dus echt voor gaan als je goed wilt afvallen net als ik. Denk ook dat een personal trainer echt noodzakelijk is om zo veel gewicht te verliezen. Dat was mijn verhaal succes allemaal.

       • Nuttig artikel, puik werk Johan! Ik ga dit nog eens goed nalezen als ik thuis kom.

        • Wat vind jij van de schijf van 5. Heb wel eens gelezen dat dat allemaal achterhaald is van de voedingsindustrie wat denk jij?

         • heb mij altijd al geschaamd voor mij gewicht (buik ) ben veelste zwaar in mijn ogen. hoop dat dit gaat helpen

          Voeg een reactie toe

          Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

          Risicovrij uitproberen

          Strakke buik bijbel (tip!)

          Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

          Risicovrij uitproberen

          Auteur

          Johan Schippers

          Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!