Visceraal Vet: Wat is het en Hoe kom je er Vanaf?

Dat te veel buikvet niet goed voor je is, dat zal inmiddels iedereen wel weten, maar bij velen houdt de kennis daar ook wel op. Neem bijvoorbeeld visceraal vet. Een teveel van deze vorm van vet kan enorme negatieve gevolgen hebben, maar veel mensen weten niet eens wat dit voor vet is, waar het zit, en waarom het zo slecht is om er te veel van te hebben.

Als mensen dat al niet weten, is de kans natuurlijk al helemaal klein dat ze er iets aan zullen doen. Dat is de reden dat ik dit artikel heb geschreven. Ik ga uitleggen wat visceraal vet is, wat de functie ervan is, waarom het zo slecht is, en hoe je er weer vanaf kunt komen. Lees dus vooral verder om alles te weten te komen over visceraal vet, en om hopelijk gezonder te worden!

Wat is visceraal vet precies?

Voor ik je kan uitleggen wat er zo slecht is aan visceraal vet, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat visceraal vet eigenlijk is, anders zul je natuurlijk weinig begrijpen van de rest van dit artikel. Daarom zal ik beginnen met een korte basisuitleg van dit soort vet, voor een beter begrip van wat ik je later allemaal ga vertellen.

Visceraal is een vorm van buikvet. Er zijn twee soorten buikvet. Allereerst is er het onderhuidse buikvet. Dit zit direct onder de huid. Als je in je buik knijpt en vet kan voelen, dan is dit onderhuids buikvet. Daarachter zitten de buikspieren en de buikwand, en dáár weer achter zit het viscerale vet. Visceraal vet is dus het diepst gelegen buikvet, dat direct rondom de organen zit.

Dit betekent ook dat het niet altijd van buitenaf zichtbaar is hoeveel visceraal buikvet een persoon heeft. Doordat de buikspieren voor het viscerale vet zitten, kan iemand met te veel visceraal vet best een gespierd uiterlijk hebben. Als het écht te veel wordt, wordt de buik natuurlijk wel naar voren gedrukt, en blijft er van dat atletische uiterlijk weinig over.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

Is visceraal vet altijd slecht?

Zoals ik al heb aangegeven, gaan we het er in dit artikel o.a. over hebben waarom het zo slecht is om te veel visceraal vet te hebben. Hoewel dat een belangrijk onderwerp is, wil ik geen misverstanden laten bestaan over het volgende gegeven: een beetje visceraal vet is juist gezond.

Ga dus niet proberen om het volledig weg te trainen, want je kunt niet zonder een gezonde hoeveelheid visceraal vet!

Net als alles in het lichaam, heeft visceraal vet wel degelijk een nuttige functie, anders had het er niet gezeten (zelfs nutteloze organen als de blindedarm hadden immers ooit in het verre verleden een functie). Een kleine vetlaag rond de organen is namelijk nodig om de organen te beschermen tegen klappen van buitenaf, en helpt over het algemeen om organen op hun plek te houden.

“Als iets alleen maar slecht voor je is, dan zit het niet van nature al in je lichaam.”

Bovendien heeft visceraal vet, net als al het andere vet, de functie van reserve-energieopslag en middel om je lichaam warm te houden. Zonder een beetje energiereserve zul je meteen bezwijken als je iets te veel moeite moet verzetten, en het is ook wel fijn om niet de hele dag te zitten rillen. Het is dus écht een slecht idee om te streven naar zo min mogelijk (visceraal) vet.

Voor visceraal vet geldt dus eigenlijk wat er voor al het vet in je lichaam geldt: er is een optimale, gezonde hoeveelheid, en die hoeveelheid is niet 0. Een gezond lichaam heeft wat vet nodig om goed te kunnen functioneren, en het is dus niet goed dat veel mensen ernaar streven om zo min mogelijk vet te hebben. Of het een goed idee is om (visceraal) vet te verliezen, hangt dus helemaal af van je huidige vetpercentage.

Waarom is te veel visceraal vet ongezond?

Visceraal vet is dus niet per definitie ongezond, maar het is wél bijzonder ongezond om er te veel van te hebben. Sterker nog: het is één van de gevaarlijkste soorten vet om een teveel van te hebben. Te veel visceraal vet brengt een hele hoop extra risico’s met zich mee, bovenop de risico’s die een teveel aan vet altijd al met zich meebrengen, en ik zal uitleggen waarom dat het geval is.

Visceraal vet bevindt zich allereerst op een erg gevoelige plek, namelijk rondom allerlei belangrijke organen die zich in de buik bevinden. Heb je te veel visceraal vet, dan wordt er te veel druk op die organen uitgeoefend. Dit maakt dat deze organen mogelijk hun werk niet goed meer kunnen doen of beschadigd raken, wat natuurlijk niet goed is voor je gezondheid.

Bovendien heeft te veel visceraal vet invloed op je hormoonhuishouding. Visceraal vet maakt bepaalde hormonen aan die van invloed zijn op je vetverbranding. Als je te veel visceraal vet hebt, raakt je vetverbranding daarom verstoort, en zul je nóg meer vet gaan opslaan. Op die manier versterkt het probleem van te veel visceraal buikvet zichzelf dus.

Dan zijn er zoals gezegd ook nog de algemene risico’s van te veel vet. Deze risico’s gelden bij elke vorm van vet, maar dus ook bij visceraal vet. Hoewel deze risico’s dus niet uniek zijn aan visceraal buikvet, is het wel een extra reden om dit vet kwijt te willen raken. Het gaat o.a. om de volgende risico’s, waarvan sommige nog nét iets hoger zijn bij visceraal vet:

  • Darmkanker
  • Borstkanker
  • Diabetes
  • Te hoog cholesterol
  • Hart- en vaatziekten
  • Hartaanval
  • Beroerte
  • Alzheimer

Hoe herken je een teveel aan visceraal buikvet?

Hopelijk heb ik je er zojuist van weten te overtuigen dat het een serieuze zaak is als je te veel visceraal vet hebt, en dat het een goed idee is om dit vet kwijt te raken als jij er te veel van hebt. Maar om te weten of jij hier werk van moet maken, moet je natuurlijk eerst wel weten hoe je kan herkennen dat je te veel van dit vet hebt. Hoe doe je dat?

“Visceraal vet is een ware sluipmoordenaar: het dodelijkste, maar minst goed te herkennen vet in je lichaam…”

Ik heb eerder al even kort aangestipt dat visceraal vet lastig te zien kan zijn, omdat het zich zo diep in de buik bevindt, en vaak gemaskeerd wordt door de buikspieren en eventueel onderhuids vet. Toch zijn er wel degelijk zaken waar je een teveel aan visceraal vet kunt herkennen; het ziet er alleen net even anders uit dan hoe je waarschijnlijk gewend bent dat vet eruitziet.

Heb je een teveel aan visceraal vet, dan wordt je buikwand naar voren gedrukt. Hierdoor krijg je vaak een erg ronde, harde buik. Een bierbuik voldoet aan deze omschrijving, en is dan ook vaak het gevolg van een teveel aan visceraal vet.

Sowieso is het een teken als iemand er over het algemeen niet heel dik uitziet, maar wel een flinke buik heeft. Het valt dan wel mee met de hoeveelheid onderhuids vet, maar er is wel veel visceraal vet.

Het lastigst is visceraal vet te herkennen wanneer je ook te veel onderhuids vet hebt. In dat geval zie je sowieso overal vet zitten, waardoor je niet kunt zien of daaronder ook nog visceraal vet zit. In dat geval kun je er wel gewoon van uitgaan dat je óók te veel visceraal vet hebt, want dat is vrijwel altijd het geval wanneer je over het algemeen flink overgewicht hebt.

Kan ik gericht mijn viscerale vet verbranden?

Nu je weet hoe gevaarlijk een te grote hoeveelheid visceraal vet is, en er mogelijk achter bent gekomen dat je zelf te veel van dit vet hebt, wil je waarschijnlijk nog maar één ding: je viscerale buikvet verbranden!

Maar hoe pak je dit het beste aan? Moet je gewoon over het algemeen vet gaan verbranden, of kun je je ook specifiek eerst op dit gevaarlijke vet richten?

Ik heb wat dat betreft helaas slecht nieuws voor je: het is niet mogelijk om gericht vet te verliezen. Daarmee wil ik zeggen dat het wel degelijk mogelijk is om je viscerale buikvet te verliezen, maar niet om alléén je viscerale buikvet te verliezen om tijd te besparen. De enige manier om visceraal buikvet te verliezen, is door vet te verliezen in het algemeen.

Wellicht heb je op het internet andere dingen gehoord, want er zijn genoeg charlatans die beweren een methode te hebben waarmee je specifiek op één plek vet verbrandt. Geen enkele van die methodes is echter bewezen, en in de zeldzame gevallen dat er onderzoek naar zo’n niet-onderbouwde methode is gedaan, is het pure onzin gebleken.

Ik snap dat dat misschien niet het antwoord is wat je wilde horen, omdat je je natuurlijk het liefst op dat gevaarlijke vet had gericht om het zo snel mogelijk kwijt te raken.

Wat dat betreft help ik je echter niet door je te laten geloven in comfortabele fantasieën, want dan raak je alleen maar gedemotiveerd als dit uiteindelijk niet blijkt te werken. Je hebt de beste kans op succes als je met realistische doelen en verwachtingen aan het proces begint.

Hoe kan ik het beste vet verliezen? 2 tips

Nu je weet dat je om visceraal vet te verliezen, vet moet verliezen in het algemeen, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dat het beste kunt aanpakken. Daar kan ik je gelukkig wel bij helpen. Met de volgende nuttige tips raak je sneller van je vet af, en reken je dus ook zo snel mogelijk af met dat vervelende viscerale buikvet:

  • Richt je primair op minder eten
  • Eet ook weer niet te weinig

Tip 1: Richt je primair op minder eten

Misschien klinkt dit als een beetje een zinloze tip, omdat iedereen toch wel weet dat m           inder eten een effectieve manier is om vet te verliezen? Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan zul je meer vet verliezen, en dat bereik je door minder calorieën binnen te krijgen en meer te verbranden, dus door minder te eten en meer te sporten. Dat spreekt toch voor zich?

Op zichzelf klopt het bovenstaande, maar het gaat een beetje voorbij aan het relatieve belang van minder eten. Mensen denken vaak dat minder eten net zo belangrijk is als meer sporten, maar dat is niet zo. In werkelijkheid is eten zeker 70% van het plaatje, zo niet meer, en weegt sport dus maar voor 30% of minder mee. Sommige mensen denken dat ze er met alleen sporten ook wel komen, maar dat is dus meestal niet zo.

Dat heeft ermee te maken dat je op een dag een redelijk standaard aantal calorieën verbrandt. Het verschil tussen verbranding in rust en verbranding tijdens intensief sporten is kleiner dan mensen vaak denken, waardoor ze vaak sterk overschatten hoeveel extra calorieën je eigenlijk verbrandt met sporten. Je hebt dus vrij snel het plafond bereikt wat het nut van sporten betreft.

Het opbouwen van een calorietekort is dus niet optioneel als het op afvallen aankomt. Ja, sporten helpt, maar de grootste winsten zijn te behalen door minder te eten. Wat sport betreft zou ik je aanraden om aan cardio te doen om snel vet te verliezen, en om spieren op te bouwen voor de lange termijn, omdat spieren veel energie vragen en dus bijdragen aan vetverbranding tijdens rust.

Tip 2: Eet ook weer niet te weinig

Minder eten is dus essentieel, maar te weinig eten is daarentegen weer funest. Op de korte termijn kun je op die manier zeker vet verliezen, maar op de lange termijn weet je vrijwel zeker dat het er weer bij komt als je die aanpak kiest.

In de eerste plaats is dit zo omdat een uithongerdieet simpelweg niet vol te houden is, waardoor je het waarschijnlijk snel opgeeft. Daarnaast zal je metabolisme zich aanpassen als je lange tijd veel te weinig eet.

Dat betekent kortweg dat je lichaam beter wordt in energie uit eten halen, waardoor je in de toekomst juist sneller vetreserves zult opbouwen. Daarnaast is het ook gewoon heel slecht voor je lichaam op de lange termijn om jezelf uit te hongeren. Ik zou aanraden om je te houden aan de aanbevelingen van het Voedingscentrum als het op het aantal calorieën per dag aankomt.

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!