3 Belangrijkste Stappen om Snel Je Vetpercentage te Verlagen

Veel mensen gewicht verliezen, maar dat is best vreemd. Je kunt namelijk ook verlies verliezen in de vorm van water of je suikervoorraad (noemen we glycogeen).

Wat je eigenlijk wilt is vet verbranden en daarmee je vetpercentage verlagen. Maar hoe doe je dat op een strategische manier en met resultaat?

Om deze vraag te beantwoorden ben ik in de wereld van ‘vetpercentage verlagen’ gedoken. In deze blog deel ik mijn bevindingen in de vorm van 3 stappen, zodat ook jij verantwoord en effectief je vetpercentage kunt verlagen.

Wat is jouw percentage vet?

Een normaal vetpercentage is niet alleen leuk voor dat slanke lijntje, je lichaam heeft vet ook nodig. Een te hoog vetpercentage is niet goed voor je lichaam, maar een te laag percentage vet is eveneens schadelijk voor je gezondheid. Een ‘standaard’ vetpercentage is echter niet vast te stellen, aangezien het vetpercentage per leeftijd en geslacht verschilt. Wel zijn er richtlijnen voor de man en de vrouw, met nadruk op richtlijn. Er zijn namelijk wel een aantal afhankelijkheden, waardoor de richtlijn kan of mag afwijken. Je vetpercentage kun je bij de sportschool laten meten of bij je dokter. Je dokter is ook op de hoogte van jouw medische achtergrond, wat praktisch is voor het bepalen van jouw richtlijn.

De richtlijn voor het vetpercentage van een jonge man ligt ongeveer tussen de 10% en 20%. Voor de iets oudere mannen mag het percentage iets hoger liggen. Voor vrouwen gelden weer andere maatstaven:

 • Voor vrouwen tot 40 jaar geldt een richtlijn tussen 21% en 33%
 • Voor vrouwen tot 60 jaar geldt een richtlijn tussen 23% en 34%
 • Voor vrouwen vanaf 60 jaar geldt een richtlijn tussen 23% en 26%

In de onderstaande grafiek zijn de richtlijnen weergegeven voor vrouwen en mannen. Je ziet dat deze nogal verschillen. De verschillen komen onder meer door de bouw van het lichaam en de energie die mannen en vrouwen op een dag nodig hebben.

Blog 15 - grafiek Tabel 1: richtlijn voor gemiddeld vetpercentage

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.

De gevolgen van een te laag of te hoog vetpercentage

Als het om de gevolgen van het vetpercentage gaat, ligt de focus meestal op de schadelijke effecten van een te hoog vetpercentage, waarvan bij obesitas sprake is. Er wordt minder vaak gesproken over de gezondheidsrisico’s die een te laag vetpercentage met zich meebrengen. Een slank figuurtje behoort namelijk tot het Westerse ideaalbeeld, maar de gezondheidsrisico’s bij een te laag vetpercentage worden zeer onderschat. Je lichaam heeft namelijk constant energie nodig. Om voortdurend aan je energiebehoefte te voldoen, slaat je lichaam vet op. Zo voorkom je dat je altijd moet eten. Door brandstof om te zetten in energie, kan je lichaam alle processen blijven aansturen in je lichaam. Is er geen brandstof meer? Dan gaat je lichaam de reserves van je lichaamsvet gebruiken. Als je niet genoeg lichaamsvet hebt, dan gebruik je de reserves van je eigen lichaam, zoals je spiermassa. Je begrijpt het al, dit is alles behalve wenselijk en gezond. Daarom is het hebben van een ‘normaal’ vetpercentage heel belangrijk.

Veel vet op bepaalde delen van je lichaam kan daarnaast zeer gevaarlijk zijn. Zo is buikvet, heupvet of vet rondom je organen erg ongezond en kan dit zelfs ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Veelvoorkomende nare gevolgen van een te hoog vetpercentage zijn:

 • diabetes
 • een herseninfarct
 • hart- en vaatziekten
 • blessures tijdens het sporten

Het zou heerlijk zijn om uitsluitend vet op bijvoorbeeld je heupen te Blog 15 - Billenverbranden. Dit is helaas niet mogelijk. Als je gewicht verliest, dan verlies je kilo’s over je gehele lichaam en niet uitsluitend op je heupen of bij je buik. Houd dit in je achterhoofd als je je welvaartbuikje eraf wilt sporten of gaat afvallen, zodat je geen verkeerde verwachtingen krijgt. Ben je net zoals ik tot de conclusie gekomen dat je een te hoog vetpercentage hebt door een vetpercentagemeting? Ga dan aan de slag met de onderstaande stappen om ook weer dat ‘normale’ vetpercentage te krijgen.

 Stap 1 Vetpercentage verlagen: Vermijd crash diëten

Het verlagen van je vetpercentage is goed voor je lichaam en voor je figuur. Om dat perfecte figuurtje te creëren, volgen mensen vaak extreme diëten waarbij je binnen een kort tijdsbestek veel kilo’s kwijtraakt door minder inname van calorieën. In andere woorden: je volgt dan een zogenaamd ‘crashdieet’. Je kent vast de welbekende slaapkuurtjes, de soepdiëten of het General Motor dieet. Allemaal diëten waar je binnen een week flink wat kilo’s verliest. Het lijkt allemaal prachtig, de kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon, maar wat vaak niet wordt vermeld, is dat deze diëten ongezond zijn en zelfs gevaarlijke gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben.

Een aantal veel voorkomende bijwerkingen van crash diëten op een rij?

 • hartkloppingen
 • extreme haaruitval
 • droge huid
 • lusteloosheid
 • vermoeidheid
 • depressies
 • ontwikkeling van anorexia of boulimia
 • het bekende jojo-effect

De bijwerkingen die kunnen optreden bij een crashdieet worden voornamelijk veroorzaakt doordat het dieet een eenzijdig eetpatroon voorschrijft en je minder calorieën inneemt per dag dan je lichaam nodig heeft. De meeste crash diëten bevatten ongeveer 1.000 calorieën per dag. Dit is niet veel, als je weet dat vrouwen ongeveer 2.000 calorieën nodig hebben op een dag en mannen 2.500 calorieën. Je valt er wel van af, maar is dat wel op een gezonde wijze?

Bij een crash dieet ontbreken vaak essentiële bouwstoffen en voedingsstoffen in de voorgeschreven menu’s. Hierdoor mis je bouwstoffen om nieuwe cellen aan te maken, te herstellen of te vernieuwen. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals extreme haaruitval of vermoeidheid. Doordat je ook minder calorieën inneemt op een dag dan je nodig hebt, springt je lichaam op een survivalmodus. Je lichaam gaat reserves gebruiken. Heel fijn, want dit betekent dat je lichaam ook vet gaat gebruiken om energie uit te halen. Alleen als je na je dieet weer normaal gaat eten, staat je lichaam nog steeds op deze survivalmodus. Je lichaam denkt hierdoor dat je meer calorieën inneemt dan nodig en gaat de ‘extra’s’ als reserves opslaan, voor het geval dit weer nodig is. Je raadt het al, hierdoor ontstaat het welbekende ‘jojo-effect’. De kilo’s die je bent kwijtgeraakt, komen er net zo snel weer aan. Het dieet wat je hebt gevolgd, heeft hierdoor weinig zin.

Stap 2 Vetpercentage verlagen: verander je mind-set qua eten

De eerste tip die ik je wil meegeven is om geen crashdieet te volgen om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Verlies liever geleidelijk aan je kilo’s aan de hand van een verantwoord en gezond dieet. Het woord dieet wil ik eigenlijk niet gebruiken, aangezien je eerder een compleet nieuwe mind-set qua levensstijl dient te creëren. Hoe je deze nieuwe mind-set kunt creëren?

 • Eet gevarieerd en ga niet voor crash diëten met een eenzijdig voedingspatroon.
 • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel uit de supermarkt en ga liever voor ‘natuurlijke’ voeding. Een ezelsbruggetje? Eet wat mensen meer dan duizend jaar geleden ook al aten en interpreteer dit ruim. Voorbeelden van deze producten zijn: vis, vlees, noten, eieren, zaden, natuurlijke oliën, groenten en fruit. Dat laatste beperk je wel, want in fruit zit veel suiker.

Stap 3 Vetpercentage verlagen: beweeg, maar kies wel de juiste sport

Je lichaam wordt blij van beweging. Het is goed voor je bloeddoorstroming, het afvoeren van afvalstoffen en natuurlijk om energie te verbranden. Door al 30 minuten actief per dag te bewegen, heb je je dagelijkse portie beweging al te pakken. Je hoeft niet per se te zweten in de sportschool. Een half uur fietsen of een stevige wandeling maken, is ook voldoende. Zolang je maar 30 minuten beweegt. Om af te vallen is extra beweging van harte welkom. Alleen overschat het resultaat van sporten niet. Voeding is het belangrijkste onderdeel als je wilt afvallen. De verhouding bij het afvallen bestaat zelfs uit 70% voeding en 30% beweging. Ondanks dit percentage vormt sporten natuurlijk een goede basis om af te vallen.Blog 15 - schoenen

Belangrijk is om te weten dat je met sommige sporten sneller vet verbrandt dan met andere sporten. Veel mensen denken dat ze door zwemmen en hardlopen snel en veel afvallen. Jammer, dit is niet waar. Bij deze duurtesporten breek je pas na ongeveer een half uur je vetreserves aan. Daarnaast zijn dit geen explosieve sporten, maar sporten die bestaan uit kortdurende explosieve bewegingen, waar voornamelijk je spiermassa wordt aangesproken.

Welke soort sport is wel effectief is voor vetverbranding? Intervaltraining. Bij deze sportvariant combineer je namelijk de voordelen van een duursport en krachttraining. Je doet steeds korte en zeer intensieve oefeningen, waarbij je je spiermassa explosief gebruikt. Een intervaltraining vergt daarnaast ook veel energie, waardoor je tijdens de training calorieën verbrandt. Hiernaast blijft je nog 48 uur na de training calorieën verbranden, omdat je je spieren hebt getraind. Een ander voordeel van intervaltrainingen is dat je spiermassa creëert. Hiervoor heeft je lichaam energie nodig, waardoor je vet zal blijven verbranden. Een voorbeeld van een goede intervaltraining? De Insanity workout. Je verbrandt tijdens deze workout veel vet, doordat de training grotendeels bestaat uit veel buikspierenoefeningen, push-ups, cardio en springen. Erg handig dus.

Verlaag je vetpercentage op een verantwoorde wijze

Wil je je vetpercentage verlagen? Laat door een sportinstructeur of je dokter op twaalf punten van je lichaam de beruchte tang zetten, waarmee de vetpercentages van de huidplooien worden berekend. Weet je wat jouw vetpercentage is en is deze te hoog? Ga dan aan de slag met de bovenstaande drie tips. Belangrijk is om te weten dat je niet plaatselijk vet kan verbranden met afvallen. Je verliest met afvallen vet over je gehele lichaam. Begin niet aan crash diëten, maar verlies geleidelijk kilo’s door een gezonde levensstijl aan te nemen. Zo raak je blijvend vet kwijt en vliegen de kilo’s er niet weer aan. Daarnaast is sporten een mooie stimulans om vet te verbranden. Onthoud wel dat afvallen voor 70% bestaat uit voeding en ‘slechts’ 30% uit beweging. Laat dit je echter niet weerhouden om te bewegen. Bewegen is heel gezond en essentieel wanneer je je vetpercentage wilt verlagen. Ik wens je veel succes!

Ongebruikelijke tips om snel buikvet te verbranden en die platte en strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je mijn favoriete boek aan hierover.

Dit boek heeft duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu de baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Risicovrij uitproberen

Strakke buik bijbel (tip!)

Ongebruikelijke tips om snel hardnekking buikvet te verbranden

Risicovrij uitproberen

Auteur

Johan Schippers

Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!