Als je je buikspieren wilt trainen, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld sit-ups te doen. Je kunt echter ook buikvet verbranden door middel van verschillende cardio oefeningen. In dit artikel vertel ik je meer over verschillende manieren om buikvet te verbranden door middel van cardio training.
In dit artikel zal ik twee verschillende manieren te presenteren om door middel van cardio oefeningen buikvet te doen verdwijnen. Hiervoor zal ik eerst kort ingaan op de vraag wat cardiotraining nu precies is en hoe het zich bijvoorbeeld tot krachttraining verhoudt. Daarnaast zal ik de overige voordelen van cardiotraining nog kort onder de aandacht brengen.
Wat is cardio?
Cardio is een manier van trainen waarbij je een bepaald deel van je lichaam traint, namelijk het hart- en vaatstelsel. Een andere naam voor het hart- en vaatstelsel is ook wel het cardiovasculaire systeem; daar komt de term cardiotraining dan ook vandaan. Bij cardiotraining train je door intensief bewegen.
Eigenlijk is het vrij makkelijk te onthouden wat er onder cardiotraining valt en wat niet. Heel kort door de bocht komt het hierop neer:
Als je er een betere conditie van krijgt en het is geen krachttraining, dan is het cardiotraining.
Het voordeel van cardiotraining is dat het niet alleen goed is voor je conditie, maar ook voor je bloeddruk. Je gaat er hart- en vaatziekten mee tegen en de conditie van je hart en je longen gaat vooruit wanneer je regelmatig krachttraining doet. Daarnaast zul je door het doen van cardiotraining binnen de kortste keren gewicht verliezen.
Cardiotraining is dan ook enormbelangrijk voor bodybuilders. Als je namelijk veel tijd investeert in cardiotraining, dan heb je een grotere longcapaciteit. Deze grotere longinhoud komt van pas als je andere oefeningen gaat doen, waaronder krachttraining. Je lichaam is dan namelijk in staat om meer zuurstof richting je spieren te transporteren. Daarnaast geeft het gewoon een goed gevoel.
Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!
Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Download het simpel te volgen weekmenu incl. recepten, zodat je precies weet wat je kan eten.
Klik hier en ik stuur het gratis naar je toe.
Het belang van balans in je training
Het is wel enorm belangrijk dat je altijd in je achterhoofd houdt wat je trainingsdoel is. Als je namelijk op het verkeerde moment aan de slag gaat met cardiotraining, dan zorg je ervoor dat je je eigen trainingsarbeid tenietdoet. Daarom is het van groot belang dat je je voor je gaat trainen altijd afvraagt wat je doel precies is.
Als je wilt afvallen, is het doen van cardiotrainingen een enorm goed idee. Hierbij moet ik wel zeggen dat alleen het trainen van het cardiovasculairesysteem niet genoeg is om de nodige kilo’s kwijt te raken. Je moet namelijk ook heel goed op je voeding letten.
Wil je echter vooral veel spiermassa creëren, dan zul je je cardiotrainingen moeten doseren. Je moet namelijk veel blijven eten om je spiermassa te behouden. Dit is omdat je veel calorieën verbrandt met de cardiotraining. Om buikvet te verbranden is cardiotraining dus erg effectief. Maar het gat tussen calorieënverbruik en inname mag niet te groot worden.
Als het gaat namelijk te groot wordt, zal je lichaam op zichzelf gaan interen, wat zeer onwenselijk is.
Je lichaam gaat dan namelijk je spieren aantasten om te kunnen voldoen aan de vraag om energie. Overigens is cardio niet per definitie noodzakelijk als je gewicht wilt verliezen. De gouden regel bij het verliezen van gewicht is meer calorieën verbranden dan binnenkrijgen.
Dit betekent dus dat je ook zonder te sporten gewicht kunt verliezen. Het enige waar je dan zorg voor moet dragen, is dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt. Uiteindelijk is cardiotraining alleen maar een hulpmiddel. Om op de langere termijn veel gewicht te verliezen zijn krachttrainingen bovendien effectiever. Iemand met veel spieren verbrandt namelijk ook in rust meer calorieën.
2 manieren om buikvet te verbranden met cardio oefeningen
Cardio oefeningen zijn de ideale manier om buikvet te verbranden. Zo maak je van je buikje een strak wasbord. Als je gaat beginnen met cardio is het voldoende om het 3 tot 4 keer per week gedurende minimaal een half uur te doen. Het interessante is dat je hierbij wel heel goed je hartslag in de gaten moet houden. Je moet deze namelijk relatief laag houden.
Bij een te hoge hartslag gaat je lichaam namelijk geen vet, maar suikers en koolhydraten verbranden. Maar door het verbranden van suikers en koolhydraten zal je dus niet van je buikvet afkomen. Nu zijn er verschillende manieren om buikvet te verbranden door middel van het doen van cardio oefeningen. De grote vraag is natuurlijk, welke cardio oefeningen en hoe vaak?
Manier #1: Hardlopen
Hardlopen is een van de meest populaire manieren van cardiotraining. Bij hardlopen is het wel enorm belangrijk dat je heel goed naar je lichaam luistert. Probeer ook niet te hard van stapel te lopen. Hardlopen begint bij het uitkiezen van goed materiaal. Ga dus naar een hardloopwinkel en laat je adviseren over het goede schoeisel. Je schoenen moet afgestemd zijn op jouw lichaam.
Daarnaast is het afhankelijk van je huidige gewicht en de sterkte van je knieën of hardlopen wel voor je is weggelegd.
Maar als je hier geen problemen mee hebt, dan is hardlopen eigenlijk voor iedereen weggelegd. Ik zou je wel willen aanraden om aan de hand van een strak schema te gaan trainen. Een grote valkuil is namelijk dat je te vaak gaat trainen en heel snel geblesseerd raakt.
Trainingsschema voor hardlopen voor beginners
Week
Dag 1
Dag 2
Dag 3
1
Wandelen gedurende 30 minuten
Wandelen gedurende 30 minuten
Wandelen gedurende 30 minuten
2
1 minuut lopen en 2 minuten wandelen (herhaal dit 10 keer)
1 minuut lopen en 2 minuten wandelen (herhaal dit 10 keer)
3 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 4 keer)
3
3 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 5 keer)
3 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 5 keer)
4 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 5 keer)
4
4 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 5 keer)
5 minuten lopen en 2 minuten wandelen (herhaal dit 4 keer)
5 minuten lopen en 2 minuten wandelen (herhaal dit 5 keer)
5
8 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 2 keer)
8 minuten lopen en 3 minuten wandelen (herhaal dit 2 keer)
15 minuten hardlopen zonder pauze of tussendoor wandelen
30 minuten hardlopen zonder pauze of tussendoor wandelen
Manier #2: Touwtjespringen
Een wellicht verrassende, maar zeer effectieve manier om aan cardiotraining te doen is touwtjespringen. Touwtjespringen associëren velen van ons misschien nog met de basisschool, maar er zijn enorm veel sporters die erbij zweren.
Met touwtjespringen kun je op een leuke manier heel veel calorieën verbranden en aan je conditie werken.
Daarnaast werk je door middel van touwtjespringen ook nog eens aan je stabiliteit en je eigen coördinatie. Misschien word je al moe van de gedachte aan touwtjespringen. Dit is niet verbazingwekkend: touwtjespringen is namelijk enorm intensief. Bij touwtjespringen komt je gehele lichaam in beweging, in tegenstelling tot lopen, waar het vooral je benen zijn.
Om echt het maximale uit je sessie touwtjespringen te halen, is het aan te raden om te gaan touwtjespringen door middel van een intervaltraining. Bij een intervaltraining wissel je periodes van intensieve inspanning met korte momenten van rust af. Hierdoor verbrand je relatief gezien veel meer calorieën dan met regulier touwtjespringen. Zie het trainingsschema wat verderop.
Buikvet verbranden met touwtjespringen
Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je vindt dat je te veel buikvet hebt. Het mooie aan touwtjespringen, is dat je meer buikvet verbrandt als je meer weegt. Dit is eigenlijk ook vrij logisch: als je zwaarder bent heb je immers meer energie nodig om jezelf omhoog te krijgen. Afhankelijk van je gewicht kun je tot 200 kilocalorieën verbranden als je 10 minuten gaat touwtjespringen.
Daarnaast is touwtjespringen heel erg effectief als je snel een betere conditie wilt krijgen. Een of twee keer per dag intensief 10 minuten lang touwtjespringen draagt veel bij aan je conditie. Een stuk meer dan bijvoorbeeld urenlang op heel rustig tempo fietsen of eindeloos lang op een hometrainer staan!
Zeker voor mensen die aan de slag willen gaan met bodybuilden, is touwtjespringen een echte aanrader. Dit komt door het feit dat je werkelijk je hele lichaam in beweging zet als je gaat touwtjespringen. Je krijgt door touwtjespringen niet alleen een betere conditie, je traint ook nog eens je kern.
Door je buikspieren aan te spannen tijdens het springen, zul je al snel vooruitgang boeken.
Om je op weg te helpen met touwtjespringen, heb ik een schema voor beginners in elkaar gezet. Dit schema gaat uit van 3 keer per week touwtjespringen. Doe dit niet drie dagen na elkaar, maar verspreid het over de week.
Probeer het touwtjespringen echter niet te onderschatten. Het is echt een erg intensieve training. Het is ook niet voor niets een geliefde HIT-training van bijvoorbeeld grote boksers. Mocht je nog op zoek zijn naar meer tips om snel van je overtollige vet af te komen, dan kan ik je aanraden dit artikel eens door te nemen.
Trainingsschema voor touwtjespringen voor beginners
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Week 1
1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, 1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, herhalen tot je 7 minuten hebt gesprongen
1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, 1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, herhalen tot je 7 minuten hebt gesprongen
1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, 1 minuut touwtjespringen, 30 seconden rust, herhalen tot je 7 minuten hebt gesprongen
Ik weet dat een strakke buik ontwikkelen niet gemakkelijk is. Mijn vriendin en ik hebben 2 jaar geleden op hetzelfde punt gestaan. We zijn er vol voor gegaan en zijn nu heel tevreden met ons lichaam. Ik wil ook jou helpen dit te bereiken, laat de informatie op mijn website jou helpen en maak een start. Succes!
Super! Vul Hieronder Je Voornaam en E-mail In en Download Mijn Weekmenu + Recepten
Door je e-mailadres in te vullen ontvang je regelmatig waardevolle tips via de mail. Voor deze mailing kun je je op ieder gewenst moment uitschrijven middels de uitschrijflink onderaan iedere mail.
Kan je na het touwtjespringen nog 1 of 2 spiergroepen trainen? Bv Rug en benen of schouders en triceps?